Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 59432 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Condédreef 5 (Kortrijk)
Enkelhuis van circa 1900 aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissance, zie de verankerde trapgevel, de hoekbanden en de boogvelden.


ID: 59441 | Bouwkundig element

Landhuis

Damkaai 7 (Kortrijk)
Voormalig landhuis, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).  In 1809 weergegeven op een plan voor de aanleg van een riolering. Het landhuis heeft dan een T-vormige plattegrond; er tegenover aan de overkant van een weggetje ligt een aanhorigheid. Ter hoogte van de aanhorigheid is het systematisch patroon van vijvers voor bleekweiden duidelijk zichtbaar, terwijl ter hoogte van het landhuis een systematische aanleg met rechthoekige stroken waarneembaar is (tuin).


ID: 59443 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Deerlijksestraat 16 (Kortrijk)
Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen.


ID: 59452 | Bouwkundig element

Dokterswoning en pastorie van Sint-Anna

Don Boscolaan 30A (Kortrijk)
Woning van de dokter en van de pastoor van het krankzinnigengesticht Sint-Anna, gebouwd in 1875 (?) in opdracht van kannunik Maes (?). Neogotisch pand van rode baksteen verfraaid met natuursteen (heden gewit) gekenmerkt door spitsboogvensters, al dan niet met maaswerk, vierkante torens met arkertorentjes, bow windows.


ID: 59459 | Bouwkundig element

Neogotisch hoekpand van 1909

Doorniksesteenweg 190 (Kortrijk)
Hoekpand van 1909 in neogotische stijl bestaande uit woonhuis en bijhorende stallingen, laatst genoemde inmiddels sterk verbouwd qua muuropeningen en dak. Woonhuis getypeerd door boogvelden met neogotisch maaswerk en stenen kozijnen, deurtravee uitgewerkt als vierkante basis voor rond torentje onder kegelvormige leien spits.


ID: 59461 | Bouwkundig element

Eclectische villa 't Wit Kasteel

Doorniksesteenweg 210 (Kortrijk)
Eclectische villa, " 't Wit kasteel", van industrieel E. Florin naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk) van 1910. Villa met parement van witte en grijze baksteen voor muurbanden en decoratieve banden.


ID: 59464 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis 't Hooghe en park

Doorniksesteenweg 218 (Kortrijk)
Landhuis 't Hooghe, volgens de kadastrale mutatieschets in 1844 op een onbebouwd perceel gebouwd in opdracht van F. Goethals-Delevigne. E. Van Hoonacker vermeldt als bouwdatum 1835. Volgens P. Debrabandere krijgt weduwe F. Goethals-Delevigne in 1884 de bouwvergunning voor het veranderen van de gevels van haar eigendom. Pas op de mutatieschets van 1958 worden de twee bow windows en het overluifeld terras toegevoegd. Park in landschappelijke stijl met vijver en ijskelder, waarbij het voorste gedeelte in 1959 werd heringericht als rozentuin.


ID: 59466 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Doorniksestraat 20 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verticaal geritmeerd door de penanten. Op de tweede bouwlaag rondboogvenster met behouden schrijnwerk; bovenlicht met waaierverdeling.


ID: 59467 | Bouwkundig element

Apothekerswoning

Doorniksestraat 22 (Kortrijk)
Diephuis gedateerd 1908 zie cartouche, naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere en gebouwd in opdracht van apotheker E. De Boey. In 1935 werden de muuropeningen op de begane grond gewijzigd. Zowel qua materiaalgebruik, als ornamentiek aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Verankerde bakstenen trapgevel, waarvan de top bekroond door een"koperen hert" verwijzend naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.


ID: 59470 | Bouwkundig element

Nationale Bank van België

Doorniksestraat 38 (Kortrijk)
Bankgebouw opgetrokken in 1939 naar ontwerp van architect Henri Jambers. Neo-Vlaams-renaissancegetint breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak.