Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 59490 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Doorniksewijk 22 (Kortrijk)
Herenhuis van 1864, zie jaartal in hoofdgestel van twee bovenvensters, naar verluidt naar ontwerp van Hendrik Beyaert in opdracht van E. Vandenberghe.


ID: 59494 | Bouwkundig element

Herenhuis ontworpen door Leopold De Geyne

Doorniksewijk 39 (Kortrijk)
Herenhuis van 1892 naar ontwerp van Leopold De Geyne voor industrieel C. Depoortere-Berte, eigenaar van een textielfabriek in de Beverlaai.  In 1859 stichtten de gebroeders Camille, Arthur en Henri De Poortere een vlasweverij in de Beverlaai 3; in 1921 wordt het omgevormd tot de N.V. "Ets. De Poortere Frères".


ID: 59495 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Doorniksewijk 42 (Kortrijk)
Neoclassicistisch winkelpand, met drieledige winkelpui op begane grond en twee balkons met gietijzeren borstwering.


ID: 59496 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met siertuin

Doorniksewijk 49 (Kortrijk)
Brouwerswoning gebouwd in opdracht van Omer Vander Ghinste, met bijhorende tuin, tuinmuur; koetshuis en tuinhuis. Herenhuis van 1911 naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). De woning vervangt een 19de-eeuws herenhuis. In 1911 bouw van woonhuis met koetshuis en stallingen, serre en klein volume in uiterste noordoosthoek van tuin. Het koetshuis wordt in 1988 uitgebreid aan de oostkant. In 1988 ook toevoeging van de toegang in de Boerderijstraat tot het perceel. Op dat moment is de serre nog aanwezig.


ID: 59498 | Bouwkundig element

Neorégence herenhuis

Doorniksewijk 66 (Kortrijk)
"Hôtel" van 1909 gebouwd in opdracht van Ch. Van de Venne-Meeus (eigenaar van de bloemmolens in de Kapucijnenstraat gesticht in 1884 in een voormalige olieslagerij), naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Tevens bouw van een afsluitingsmuur links.


ID: 59482 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Doorniksewijk 8, Minister Tacklaan 2 (Kortrijk)
Herenhuis van 1876 naar ontwerp van Leopold De Geyne gebouwd in opdracht van G. Goethals-Vercruysse, doctor in de rechten en onder meer lid van de Provinciale Raad en de bestendige Deputatie in West-Vlaanderen. Pas op de mutatieschets van 1880 wordt het aangeduid, het pand heeft een rechthoekig grondplan met centraal op de achtergevel een hoekige uitbouw. Het perceel is L-vormig, met een zijde uitgevend op de Minister Tacklaan, pas in 1883 wordt daar een rechthoekig koetshuis gebouwd.


ID: 60605 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Harteklop

Driekerkenstraat (Kortrijk)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Harteklop van 1912, gebouwd op de plaats van de vroegere kapel van 1889. Rode baksteenbouw op natuurstenen sokkel onder leien wolfsdak met dakruiter en smeedijzeren kruis. Langsgevel geritmeerd door steunberen en twee spitsboogvenster, achtergevel met centrale steunbeer waarboven rond venster. Naar Engelse cottagestijl geïnspireerd portiek met windborden.


ID: 60595 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Driekerkenstraat 18 (Kortrijk)
Voormalige dokterswoning in neo-Vlaamse-renaissancestijl van circa 1914. Breedhuis onder pannen zadeldak. Vensterrisalieten benadrukt door trapgevels met fialen voorzien van windvaan (onleesbaar, links) of bolbekroning (rechts).


ID: 60592 | Bouwkundig element

Pastorie

Driekerkenstraat 2 (Kortrijk)
Pastorie van 1899 naar ontwerp van Jules Carette met ommuurde voortuin; vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, links lagere aanbouw.


ID: 60598 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum

Driekerkenstraat 27 (Kortrijk)
Oorspronkelijk Patronaatszaal met openbare bibliotheek van 1925, zie geveltop, sinds 1960 Parochiaal centrum.Rode baksteenbouw op sokkel van breuksteen en arduin. Lijstgevel gecombineerd met schoudergevel in neoromaansestijl, zie rondbogen van friezen, boogvelden, vensters en nis.