Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

108 resultaten


ID: 28726 | Bouwkundig element

Klooster en schoolgebouwen Sancta Maria

Kruisstraat 57, Sint-Hermesstraat 5-6 (Ronse)
Voormalige directeurswoning, klooster van de zusters van Barmhartigheid en scholencomplex. Homogeen complex gebouwen in zakelijke baksteenarchitectuur, in verschillende fasen gebouwd in 1932-1937 volgens bouwplannen van professor architect J.N. Cloquet.


ID: 306996 | Bouwkundig element

Onderdeel van de Lindemansschool

Kapelleweide 6 (Roosdaal)
Privéschool, bestaande uit onder meer een tot meisjesinternaat aangepaste hoeve met voortuin en ingang gemarkeerd door smeedijzeren hekwerk met lantaarn, uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw.


ID: 40525 | Bouwkundig element

Onderdeel van Lindemansschool

Ledebergdries 16 (Roosdaal)
Een door muurankers 1719 gedateerd gebouw dat behoorde tot de Lindemansschool; het deed dienst als jongensinternaat en werd in 1910 verbouwd en gerestaureerd door architect Tassinsky senior.


ID: 42696 | Bouwkundig element

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.


ID: 134509 | Landschappelijk element

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.


ID: 14327 | Bouwkundig element

Sint-Lutgardis Openluchtschool

Sint-Maria-ten-Boslei 10 (Schoten)
In 1936 opgericht als internaat voor kinderen uit de Sint-Lutgardisschool te Antwerpen, later ook opengesteld als externaat voor kinderen uit het omliggende.


ID: 15010 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Carolus

Hospitaalstraat 2 (Sint-Niklaas)
Meisjesschool in 1856 gesticht en gebouwd als weeshuis voor meisjes en gestadig uitgebreid. Hoofdgebouw met strakke neoclassicistische lijstgevel van twintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op de twaalfde travee gemarkeerd door een risaliet met poort, beeldnis met patroonheilige en bekronend driehoekig fronton.


ID: 15106 | Bouwkundig element

Klooster en school der broeders hiëronymieten

Kroonmolenstraat 4, Nieuwstraat 75, 91 (Sint-Niklaas)
Klooster en school, in 1826 gesticht als jongensweeshuis. Indrukwekkende gebouwengroep op complexe plattegrond, systematisch gegroeid en uitgebreid door toevoeging van onder meer een kosteloze school gesticht in 1840, en een krankzinnigeninrichting gesticht in 1849.


ID: 90761 | Bouwkundig element

Klooster en kostschool Sint-Antonius van Padua

Jules Sermonstraat 15-17 (Sint-Pieters-Leeuw)
Beeldbepalend, grootschalig complex op U-vormige plattegrond met haaks uitgebouwde kapel ten zuidoosten, in meerdere fasen opgetrokken in de jaren 1930. Thans gerenoveerd en in gebruik als rust- en verzorgingsinstelling Sint-Antonius.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.