Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 61037 | Bouwkundig element

Hoeve 's Costers

Schreiboomstraat 36 (Kortrijk)
Historische hoeve, voor het eerst vermeld in het begin van de 15de eeuw als leen van het oud kasteel te Kortrijk. Open omwalde hoeve met vierkante opstelling, sedert 1756 nagenoeg ongewijzigd. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), opgesteld rond een gebetonneerd erf.


ID: 60887 | Bouwkundig element

Hoeve Verloren hof

Verloren Hof 2 (Kortrijk)
In het landboek van Kooigem (1770-1771) afgebeeld als hoeve met gesloten opstelling. In de Atlas der Buurtwegen (1843) aangegeven als "Cense perdu", en met gesloten U-vormige opstelling en kleine vrijstaande vleugel ten noorden. Heden, imposante hoeve met hoofdzakelijk 19de-eeuws en 20ste-eeuws uitzicht.


ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Walle

Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.


ID: 17547 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hazarddam 29 (Kruibeke)
Open hoeve met woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw en dwarsschuur. Verzorgd voorerf met boomgaard van notenbomen, waterpomp en mestvaalt waarvoor vier lindebomen wassen; ijzeren inrijhek.


ID: 17629 | Bouwkundig element

Woning van het Geelhof en motte

Kerkstraat 220 (Kruibeke)
Gelegen aan het einde van een vrij lange dreef of dam. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op een zolderbalk 1641 gedateerd. Baksteenbouw op een gecementeerde plint.


ID: 17559 | Bouwkundig element

Boerenwoning gedateerd 1673

Lange Heihoekstraat 22 (Kruibeke)
Alleenstaand boerenhuis voorafgegaan door boomgaard, omzoomd door haag van hulst en liguster. Verankerd bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak voorzien van een centraal dakvenster met schouderstukken en sierbol.


ID: 83533 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pachtgoedhof met boomkapel in linde en omwalde boomgaard

Melselestraat, Warandestraat 159 (Kruibeke)
Open hoeve gelegen naast een omwalde boomgaard, met een woonhuis van het dubbelhuistype, van zes traveeën onder zadeldak en met jaarsteentjes van 1690 en 1697. Naast de ingang: linde met votiefkapelletje.


ID: 17672 | Bouwkundig element

Hoeve Groenhof

St.-Pietersdoorn 6 (Kruibeke)
Achterin gelegen woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak voorzien van twee recente dakkapellen met zadeldakje van 1785 (gedateerde balkslof).


ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herlegem

Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.