Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 200946 | Bouwkundig element

Lijssenthoek Military Cemetery

Boescheepseweg (Poperinge)
Grootste Britse militaire begraafplaats in België met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield. De begraafplaats wordt omheind door hagen, behalve aan straatzijde waar een monumentaal poortgebouw met een groot smeedijzeren hekken en een lage bakstenen muur de begraafplaats afbakenen. Er is een 'Stone of Remembrance', een 'Cross of Sacrifice' en een groot schuilgebouw. De begraafplaats wordt getooid met vele - opgaande, solitaire en markerende - bomen, bloemperken en struiken. Vele 'headstones' voor Britse doden zijn vervaardigd uit het grijzere hopton wood, terwijl de meer dan 650 Fransen onder een grafkruis liggen.


ID: 30922 | Bouwkundig element

Herenhoeve 't Weenshof

Boescheepseweg 26 (Poperinge)
Achterin gelegen herenhoeve met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder blauwe daken, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Herenboerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met oorspronkelijke paardenstal links; beboomde voortuin omringd met laag muurtje waarop ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Verder nog bakhuis en hopast. Ten oosten: een kleine drenkplaats omgeven met knotpopulieren.


ID: 30924 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boescheepseweg 29 (Poperinge)
Achterin gelegen, kleine hoeve met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder pannen zadeldaken.


ID: 30919 | Bouwkundig element

Populierhof

Boescheepseweg 8 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen van baksteen onder overwegend blauwe, pannen zadeldaken. De gebouwen liggen rondom een met grint bedekt, rechthoekig erf met centraal hondenhok beschaduwd door een notelaar.


ID: 30955 | Bouwkundig element

Herberg In den Braband

Brabantstraat 23 (Poperinge)
In den Braband, volgens verweerde geschilderde opschriften van de puilijst en rechter zijgevel. Voormalige landelijke herberg van het type afspanning, uit de 19de eeuw.


ID: 31286 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 4 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Het boerenhuis dateert volgens de bewoners uit 1947. De bijbehorende dwarsschuur en hopast gaan terug tot het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 30985 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Casseldreef 23 (Poperinge)
Kleine boerderij vermoedelijk gegroeid uit de samenvoeging van een hoevetje en nabijgelegen boerenarbeiderswoning, beide in vakwerkbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken met overstekende dakrand onder meer op houten modillons.


ID: 200949 | Bouwkundig element

Poperinghe New Military Cemetery met Frans militair ereperk

Deken De Bolaan (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats omvat een Brits en Frans deel en is deels omheind door een natuurstenen muur, deels door een haag. Het Britse deel is ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew, met een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee paviljoentjes uit witte natuursteen en een 'Stone of Remembrance', evenals witte grafstenen, bloemperken, struiken en opgaande bomen. Het Franse perk wordt gekenmerkt door de typische grafkruisen of onder een grafsteen met hoefijzerboog voor moslims.


ID: 31019 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Duinkerkestraat 156 (Poperinge)
Alleenstaande arbeiderswoning met omhaagde moestuin aan straatzijde. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kort overstekende dakrand; oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31026 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elverdingseweg 17 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, gedeeltelijk omzoomd met doornhaag en knotpopulieren. Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een met grint bedekt erf.