Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 306483 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Tacambaroplein (Oudenaarde)
De opgaande zilverlinde is op 8 mei 1975 aangeplant als vredesboom. De boom herdenkt de verbroedering van de Oudenaardse Oudstrijders en Gelijkgesetelden uit beide Wereldoorlogen.


ID: 130892 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkapel

Tempelstraat (Oudenaarde)
Drie gekandelaarde lindes vormen een eenheid bij een veldkapelletje langs de Tempelstraat te Mater. De typische lindenopslag wordt hier niet gekapt en vormt een gesloten haag rond de kapel en vormt een mooi landschapselement.


ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.


ID: 130908 | Landschappelijk element

Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Twee linden, één onder de vorm van een hakhoutstoof en één knotboom, flankeren de schepenbank. Deze gerechtsbomen staan op de plaats waar recht werd gesproken tijdens het Ancien Régime, in Vlaanderen ca. vóór 1795.


ID: 131162 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof als schermbeplanting Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Een hakhoutstoof van linde is aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werden geconstrueerd en tegen het zonnelicht dienden beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 306243 | Landschappelijk element

Twee zilverlindes als vredesbomen en herdenkingsmonument

Elf-Septemberlaan, Weg naar Opoeteren (Oudsbergen)
Op de hoek van de Weg naar Opoeteren en de Elf-Septemberlaan staat een gedenkteken, geflankeerd door twee vredesbomen, met name twee zilverlindes (Tilia tomentosa).


ID: 305431 | Landschappelijk element

Knotlinde als grens- en kapelboom

Jos. Kumpsstraat (Overijse)
Oude knotlinde met boomkapel als hoek- en grensboom. De boom staat op de oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver, op de kruising van drie gemeentes en twee gewesten: Hoeilaart, Overijse en Terhulpen (Waals-Brabant).


ID: 301243 | Bouwkundig element

Art-decogetinte villa

Kapucijnendreef 14 (Overijse)
Villa met gecementeerde gevels onder mansardedak, kadastraal geregistreerd in 1933 in eigendom van architect Joseph d'Ours – Fourneau, omhaagde voortuin met grote linde.


ID: 300158 | Landschappelijk element

Poortje van welkomstlindes

Herisstraat 13 (Peer)
Bij de woning in de Herisstraat 13 is de toegang tot het erf geflankeerd door twee lindebomen. Deze twee welkomstbomen werden bovenin aan elkaar geënt en gevlochten waardoor er een poortje ontstond. De lindes hebben omtrekken van 252 cm en 291 cm.