Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 307534 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Lange Molenstraat 37 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve met vrijstaande gebouwen is in situ heropgebouwd. De schuurvleugel met wagenhuis begrenst het erf in het noorden. In het oosten bevindt zich een kleine stalvleugel. De zuidzijde van het erf wordt afgezoomd door het boerenhuis dat zich met zijn voorgevel naar de straat richt. Op de oude molenlocatie ten westen van het huis bevindt zich de mechanische maalderij. Op de boerenwoning in gele baksteen na zijn alle hoevegebouwen opgetrokken in rode baksteen.


ID: 212400 | Bouwkundig element

Olieslagerij

Nieuwe Kalsijde 5B (Langemark-Poelkapelle)
Aan de straat gelegen bedrijfsgebouw van een voormalige olieslagerij, gebouwd in de jaren 1930. Bestaat uit een blokvormig volume aan de westzijde, daarnaast een volume van twee bouwlagen hoog met twee rijen doorgeefluiken. Gevelwanden in rode baksteen geritmeerd door smalle spaarvelden met rechthoekige vensteropeningen.


ID: 307532 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

O.L.Vrouwstraat 3 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve bij de Steenakkermolen ligt langs de Onze-Lieve-Vrouwstraat. De molenhoeve, die uit twee vrijstaande volumes bestaat, werd omstreeks 1923 in situ heropgebouwd.


ID: 44122 | Bouwkundig element

Blauwe Molen met maalderij en burgerhuis

Pilkemstraat 28 (Langemark-Poelkapelle)
De Blauwe Molen, veelal ook de Beeuwsaert- of Bikschotemolen genoemd, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenmolen. De houten molen, gelegen op een molenbelt, maakt deel uit van een groter ensemble, bestaande uit een burgerhuis, een aanleunende maalderij en een dwarsschuur. Deze gebouwen dateren van de jaren 1920 en situeren zich binnen de wederopbouw van de frontstreek na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 47834 | Bouwkundig element

Hoeve

Aalstersestraat 152 (Lebbeke)
Achterin gelegen recent gerenoveerde woning teruggaand op een 19de-eeuws laag boerenhuis. Rechthoekig voorerf deels omsloten door in L-vorm aansluitende bakstenen bedrijfsgebouwen uit eind 19de en begin 20ste eeuw.


ID: 47654 | Bouwkundig element

Brouwerij De Witte

Aalstersestraat 6-8 (Lebbeke)
Voormalige brouwerijgebouwen van Brouwerij De Witte, volgens het kadasterarchief vernieuwd in de jaren 1930.


ID: 88611 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsesteenweg 56 (Lebbeke)
Eclectisch dubbelhuis met lichte art-nouveau-inslag, van vier traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1907 door beenhouwer J. Cooreman met slachthuis achteraan.


ID: 47810 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen en bedrijfsgebouw

Kapellenstraat 70-72 (Lebbeke)
Vrijstaand ensemble van twee gekoppelde burgerhuizen volgens spiegelbeeldschema gebouwd door een schrijnwerker en mulder van de familie Macharis in 1930. Links aan de straat gelegen half vrijstaand bedrijfsgebouw, volgens de literatuur een in 1928 opgericht maalderijgebouw.


ID: 47818 | Bouwkundig element

Burgerhuis, windmolen, maalderij en melkerij

Molenveldstraat 74 (Lebbeke)
In de periode tussen circa 1840 en 1854 is de houten windmolen zeker al vervangen door een stenen windmolen. Ingekorte ronde bakstenen molenromp, schuin afgeknot en met pannen afgedekt. Rechts aanpalende vroegere melkerij met magazijn. De constructie ervan gaat nog deels terug op het industriƫle gebouw van 1878.


ID: 47820 | Bouwkundig element

Hoeve Het Motteken

Mottekensstraat 12 (Lebbeke)
Omgracht semi-gesloten hoevecomplex met hoevegebouwen ingeplant op de voorste helft van het omgrachte erf. Het voormalige brouwershuis van 1905 is opgevat als een vrijstaand burgerhuis met voortuin en aan de achterkant aansluitende bedrijfsgebouwen: het oude vroegere boerenhuis, voormalige brouwerijgebouwen met rest van de aanvankelijke stokerij en brede dwarsschuur met aanpalende lagere L-vormige stalvleugel.