Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 207642 | Bouwkundig element

Theater

Stationsstraat 149 (Waregem)
Pand met geïntegreerde theaterzaal, gebouwd in 1901 door de Rederijkerskamer "Kunst en Eendracht". Later werd het de eerste cinemazaal.


ID: 32603 | Bouwkundig element

Sint-Rochusbrouwerij Hayen-Bomal

Ulbeekstraat 11-12, 20-21, 22, 19A (Wellen)
Complex met neoclassicistisch getint woonhuis en mouterij en stallingen in typische, hier verzorgde industriële baksteenarchitectuur daterend van 1890-95.


ID: 134078 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wemmel

Dr. H. Folletlaan 28 (Wemmel)
Kasteel gebouwd in 1649 door baron Filips Taye als 'huis van plaisantie' ter vervanging van een ouder waterkasteel teruggaand op middeleeuwse site van dubbele feodale kasteelmotte uit de 12de eeuw, toebehorend aan de heren van Wemmel; kasteel sinds 1936 in gebruik als gemeentehuis, omgeven door gemeentelijk openbaar park van circa 6 hectare, met een vijver van circa 2 hectare; in de 17de en 18de eeuw met barokke parterretuin; bijna alle oude bomen werden in 1933 gerooid; openluchttheater uit interbellum.


ID: 89976 | Bouwkundig element

Clubhuis Cercle Sportif Saint-Michel

Steenweg op Brussel 395 (Wemmel)
Het langgerekte volume van het clubhuis, naar ontwerp van Adrien Blomme, is geconcipieerd als een voor anker liggend schip, oorspronkelijk toegang door hekwerk met korte paardenkastanjedreef, ingetekend op het kadaster in 1934.


ID: 32950 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Beselarestraat 58-62, 60A (Wervik)
Eenheidsbebouwing met vier burgerhuizen op de hoek bij de Kloosterstraat. Enkelhuizen van oorspronkelijk drie traveeën in spiegelbeeld en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); daterend opschrift "1894 H. Jozef B.V.O." op arduinen consooltje van Sint-Jozefsbeeld in rondboognis centraal op de bovenverdiepingen.


ID: 32817 | Bouwkundig element

Het Volksbelang

Duivenstraat 76-80 (Wervik)
Brede, symmetrisch opgebouwde en gecementeerde schermgevel gesigneerd G.B. Salaets. A. Vanbun rechts van deur nummer 76, circa 1921 gebouwd. Art-deco-inslag, zie gebogen gevelbelijning, klimmende korfboogfriezen, ellipsvormige, ronde en rechthoekige casementen.


ID: 32940 | Bouwkundig element

Liberaal Huis

Vlamingenstraat 9 (Wervik)
Eclectisch breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.


ID: 41253 | Bouwkundig element

Parochiehuis

Heultjedorp 1 (Westerlo)
Parochiecentrum,heden genaamd de Merodezaal, gebouwd in 1914-1922 naar ontwerp van P. Langerock.


ID: 43650 | Bouwkundig element

Beddermolen en molenaarswoning

Molenwijk 72-74 (Westerlo)
De Beddermolen is een Kempische houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die opgericht werd in 1723 na het afbranden van de bestaande standaardmolen. Na een brand in 1967, werd de molen in 1981 heropgebouwd door de Kempense molenbouwers Rik Caers uit Retie naar plannen van architect Paul Gevers, met behoud van zoveel mogelijk van de molenkast. De molen vormt een ensemble met de bijhorende staande wip, molenaarswoning met erf, schuur, stal, losstaand bakhuis, wegenis en weiland.