Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 60781 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Eutropiusparochie

Pastoriestraat 1 (Kortrijk)
Neogotische pastorie opgetrokken in 1891, vervangt de meer westelijk gelegen pastorie van 1767 opgetrokken in opdracht van het Sint-Pieterskapittel van Rijsel. Dieper in gelegen dubbelhuis opgetrokken in 1891, naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk), zie gevelsteen. Aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met smeedijzerwerk. Vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.


ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.


ID: 60080 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Peter Benoitstraat 1 (Kortrijk)
Neoclassicistisch pand gerestaureerd in 1928 naar ontwerp van J. en A. Moumal (Kortrijk). Verzorgde afwerking in (simili)-natuursteen met loofwerk rond muuropeningen, ter hoogte van spiegels en sluitstenen.


ID: 60081 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Peter Benoitstraat 3 (Kortrijk)
Fraai 19de-eeuws burgerhuis met verzorgde lijstgevel met imitatiebanden, voorzien van korfbogige muuropeningen. Op middenverdieping uitgewerkte spiegels, sluitstenen in de vorm van vegetale bladmotieven en smeedijzeren balkon; op de bovenverdieping Franse balkons en consoles.


ID: 60082 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Peter Benoitstraat 4-5 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Enkelhuizen met typische bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Getoogde muuropeningen in geprofileerde omlijsting. Deurtravee gemarkeerd door balkon rustend op arduinen voluutconsoles.


ID: 60086 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1896

Pieter de Cockelaerestraat 10 (Kortrijk)
Onderkelderd enkelhuis van 1896, met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Horizontale gevelbelijning door aflijnende kroonlijst op klossen, waterlijsten, schijnvoegen van de begane grond en doorgetrokken arduinen onderdorpels van de rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting.


ID: 60083 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Pieter de Cockelaerestraat 2 (Kortrijk)
Neoclassicistisch herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met typische bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Horizontale gevelbelijning door de waterlijsten, de cordonvormende onderdorpels en de vlakke bossage van de begane grond. Houten kroonlijst op modillons.


ID: 60090 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskerk

Pijlstraat (Kortrijk)
Neogotische parochiekerk gebouwd tussen 1863-1870 naar ontwerp van F. Favoreel-Tillieux. Westertoren naar ontwerp van P.(N.) Croquison (Kortrijk) van 1875. Ingewijd in 1884.


ID: 60092 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Plein 13, 13A (Kortrijk)
In oorsprong twee rijhuizen, mogelijk teruggaand op volumes aangeduid op plan van C. Cierkens in 1822. Nummer 13, gevelplan van 1869 in opdracht van F. Verscheure-Dobbels. Verbouwing van de twee panden tot één geheel naar ontwerp van Jules Carette (Kortrijk) van 1911.


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.