Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 214975 | Bouwkundig element

Staande wip

Rietstraat (Westerlo)
De schutsboom is 23 meter hoog en heeft een hoofdvogel, twee zijvogels en drie prangen met kleine vogeltjes, een getuige van een teloorgaande, typische volkssport met een lange traditie.


ID: 84884 | Bouwkundig element

Kasteel met park Cooppalfabriek

Cooppallaan 91 (Wetteren)
In opdracht van de bedrijfseigenaar Theodoor Teichmann werd in 1869-1870 op de vrij gebleven percelen ten zuiden van de Cooppalfabriek naast de Schelde een fabrieksdirecteurswoning gebouwd. Onder de volgende directeur Charles Libbrecht werd de fabrieksdirecteurswoning in 1894-1895 uitgebreid. Door aan weerszij een hoger opgaand volume in dezelfde stijl aan te bouwen met het voorkomen van gelijke zijtorens verkreeg de woning ook een grotere kasteelallure. Het kasteel en bijhorend kasteelpark met ijskelder, boogbrug, hekwerk, parkmuur, portiersloge, zijn beschermd als monument.


ID: 85061 | Bouwkundig element

Staande wip

Stationsplein (Wetteren)
De bouwaanvraag met bewaarde ontwerpplannen dagtekent van 24 juni 1933. De plannen zijn gesigneerd door bouwmeesters Jn. Rooms en Zonen Sint-Amandsberg. De schutterstoren of overdekte staande wip vertoont de voor de bouwperiode gangbare rechthoekige plattegrond van 7,75 meter bij 5,5 meter. Hij bezit een hoogte van 29,75 meter. De toren versmalt naar boven toe.


ID: 85065 | Bouwkundig element

Danszaal Scala Belge

Stationsplein 14 (Wetteren)
Voormalige danszaal "Scala Belge" achter hoekwoning met art-nouveau-inslag, later omgevormd tot winkelpand. Opgetrokken in 1913 in opdracht van Joseph Breydels – Scheire en Joseph De Backer- Breydels, die het braakliggende terrein van Theodule Polfiet had overgekocht.


ID: 85104 | Bouwkundig element

Kasteeltje De Warande en gemeentelijk sportcentrum

Warandelaan 14 (Wetteren)
Achterin gelegen vrijstaande villa, ingeplant in groot beboomd domein toegankelijk via klein poortgebouw en vroegere conciërgewoning nabij de straat. Kasteeltje langs de zuidoostzijde begrensd door brede trappenpartij afdalend naar lager gelegen zwembaden. Villa met bijhorende vijver opgetrokken en aangelegd in 1931-1932. In 1951 kregen de omliggende gronden een nieuwe bestemming als sportcentrum De Warande met Olympisch zwembad, naar een ontwerp van architecten Eugène De Witte en Alfred Dethoor.


ID: 85112 | Bouwkundig element

Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.


ID: 85120 | Bouwkundig element

Sint-Jozefsinstituut

Wegvoeringstraat 59-63, 63A-B, 59A (Wetteren)
Heden omvat de site: een lagere school, een middelbare school, een kinderdagverblijf, woningen van de aalmoezenier en van de directeur, en het klooster van de zusters apostolinnen van Sint-Jozef, gehuisvest in het 19de-eeuwse kasteel Vilain XIIII. De uitgestrekte bijhorende tuin die grotendeels op het vroegere kasteeldomein op het Scheldetalud teruggaat strekt zich verder oostwaarts uit aan de straat. In het oostelijk deel staat het nieuwe gebouw van het RVT Sint-Jozef.


ID: 70903 | Bouwkundig element

Expo 58-paviljoen van Joegoslavië

Deken Jonckheerestraat 7 (Wevelgem)
In 1958 expo-paviljoen van Joegoslavië, op de wereldtentoonstelling in Brussel, ontworpen door Vjenceslav Richter. Het gebouw met bijhorende tentoonstelling werd op de wereldtentoonstelling bekroond met een gouden ster. De gouden ster was de hoogste prijs in de categorie 'collectieve inzendingen'.


ID: 71715 | Bouwkundig element

Schepenhuis en afspanning De Gouden Bank

Hondschotestraat 2 (Wevelgem)
Beeldbepalende en historische herberg zogenaamd "Gouden Bank". In oorsprong schepenbank met herberg opgetrokken circa 1650 door Philippe de Cerf, heer van Hondschote. De herberg werd "den banc" genaamd. Het was een gebouw in vakwerk.


ID: 71001 | Bouwkundig element

Verenigingsgebouw Cercle-Leopold-Kring

Kortrijkstraat 458 (Wevelgem)
Voormalig ontmoetingscentrum met kapel van de vliegbasis, opgetrokken in 1928 naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem) in opdracht van de "V.Z.W. Cercle Militaire de Wevelghem" en onder impuls van E.H. P. De Beir, eerste legeraalmoezenier bij de Militaire Elementaire Vliegschool van Wevelgem.