Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 17661 | Bouwkundig element

Herenhuis, koetshuis en brouwerijgebouw

Nieuwe baan 181 (Kruibeke)
Alleenstaand herenhuis met voortuin met notenboom, een voormalig koetshuis aan de straatzijde en een voormalig brouwerijgebouw rechts van het woonhuis.


ID: 17588 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Kruibeke

O.L.Vrouwplein 19 (Kruibeke)
Het neogotische gemeentehuis gedateerd in 1870 en toegeschreven aan de Engelse architect W.C. Brangwyn, gebouwd op de plaats van een vroegere herberg, vermeld in 1725 en waarvan twee plaatsen gebruikt werden als schepenhuis. Sober bakstenen gebouw in een vrij geïnterpreteerde burgerlijke neogotiek van zes traveeën en twee bouwlagen met horizontale accentuering in de lijstgevel.


ID: 74424 | Bouwkundig element

Eclectische stadswoning

Churchillstraat (Winston)(KRU) 1 (Kruisem)
Eclectisch rijhuis volgens bouwvergunning gebouwd in 1905 door architect Joseph De Backer voor A. Ducatillon. De bouwheer was later burgemeester van Kruishoutem van 1927 tot 1935.


ID: 74361 | Bouwkundig element

Neogotische directeurswoning

Colijnstraat 1 (Kruisem)
Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.


ID: 74374 | Bouwkundig element

Eclectische dokterswoning

Hoogstraat 27 (Kruisem)
Eclectische villa gebouwd in 1910 als dokterswoning. Omringende grote beboomde tuin met vijver, aan de straat afgesloten door lugusterhagen achter lage muurtjes.


ID: 74486 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus

Huiseplein (Kruisem)
Georiënteerde dorpskerk met omringend ovaal kerkhof heden afgesloten door een laag bakstenen muurtje of haag en rij acasiaboompjes in plaats van vroegere fraaie ijzeren hekken. Beeld van Heilige Adalardus op zuil van circa 1900 in noordwestelijke hoek.


ID: 74329 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein della Faille d'Huysse

Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.


ID: 74379 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteelstraat 4 (Kruisem)
Dit herenhuis bij het begin van de Kasteelstraat werd gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw door de Kruishoutemse familie Goeminne op de plaats van een bestaande hoeve. De gebouwen werden ingeplant op een typische U-vormige plattegrond met gekasseid voorplein en ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetste pijlers.


ID: 200935 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofweg 6 (Kruisem)
Rechts van de dekenij ligt de begraafplaats, aangelegd vanaf 1844 op grond gekocht van de toenmalige kasteelheer, burggraaf Desmanet de Biesme. Ingezegend op 25 maart 1848 door pastoor Senesal. Het is een volledig omhaagd terrein met een toegangshek tussen vierkante, gewitte bakstenen pijlers. Aan de zuidoostzijde bleef een imposante geschoren taxushaag met aan de binnenzijde een rij populieren bewaard.


ID: 74442 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariakapel

Landegemstraat 21 (Kruisem)
Alleenstaand burgerhuis in ommuurde tuin met links ervoor, in de muur ingewerkte kapel geflankeerd door gebogen muurschermen en bakstenen pijlers; gekasseid voorpleintje. Houten hek tussen vierkante gewitte pijlers rechts voor het huis.