Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93248 resultaten


ID: 45242 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoolstraat 35 (Zwalm)
Burgerhuis met beraapte lijstgevel, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 130238 | Landschappelijk element

Vijf gekandelaarde linden bij Sint-Annakapel

Sint-Annastraat, Zottegemsesteenweg (Zwalm)
Bij de kapel zijn volgens aloude gewoonte vijf lindebomen aangeplant. Hiervan resteren vier opgaande bomen, de vijfde is nog aanwezig als opslag. Deze laatste wordt beheerd als hakhout en bevindt zich aan de oostzijde van de kapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering had de zwaarste stam een omtrek van meer dan 2 meter.


ID: 130301 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Sint-Annastraat 19 (Zwalm)
De gekandelaarde linde beschermt het woonerf tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik om in schaduwbomen te voorzien dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht en het kleinvee in de stallen beschermde tegen te hoog oplopende temperaturen. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130305 | Landschappelijk element

Hakhout geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
Een driehoekig perceeltje, langs de straat bij de hoeve Sint-Annastraat 25, is beplant met els, hazelaar, meidoorn, es, zoete kers, vlier, sering en olm die als hakhout worden beheerd. Gele bindwilg staat er als knotboom, meidoorn als op enen gezette struik. Het bosje is nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130306 | Landschappelijk element

Op enen gezette meidoorn in geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
In een geriefbosje staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een klein boompje met een stamomtrek van 81 cm, een totale hoogte van 7 meter en een kruin met een doormeter van 4 meter. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.


ID: 130298 | Landschappelijk element

Topiary van taxus

Sint-Annastraat 3 (Zwalm)
Wintergroene taxus werd in een kunstmatige vorm gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een op stam gezette struik met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn meestal door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, een eend, kip of een haan.


ID: 130299 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Sint-Annastraat 3 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de hoevegebouwen staat er een schermbeplanting met twee opgaande lindebomen. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd dicht bij oude boerderijgebouwen een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 45299 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Sint-Annastraat 37 (Zwalm)
Voorheen molenaarswoning, later uitgebreid tot hoeve, nu enkel bewaard boerenhuis van zes traveeën op gepikte plint afgedekt met zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 130303 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn

Sint-Annastraat 37 (Zwalm)
Een erfafsluitingshaag langs de Sint-Annastraat in hoofdzaak bestaande uit meidoorn en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van haagbeuk, gewone liguster, aalbes, kruisbes, vlier, sering en olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee op het erf, zouden uitbreken. Er is nog olm aanwezig in de haag, hier in de streek prefereerde men van oudsher het gebruik van olm omdat deze soort aan de basis een zeer dichtte vertakking maakt.


ID: 130304 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag

Sint-Annastraat 37, 43 (Zwalm)
Aan de straatzijde een gemengde geschoren afsluitingshaag bij een moestuin, bestaande uit haagliguster, haagbeuk, olm en vlier. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.