93248 resultaten
ID: 130337 | Landschappelijk element
Rijkekleie 16 (Zwalm)
Houtkant op een talud langs de Rijkekleie, in hoofdzaak bestaand uit opgaande es met aanvullingen van al dan niet natuurlijke aanrijking van haagbeuk en olm. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan.
ID: 130338 | Landschappelijk element
Rijkekleie 5 (Zwalm)
De erfafsluiting aan de oostzijde van de hoeve bestaat in hoofdzaak uit geschoren meidoorn. Vermoedelijk was dit in oorsprong een kaphaag van es. Deze meidoornhaag is er vermoedelijk gekomen nadat de kaphaag in onbruik is geraakt. In de haag zijn er twee doorgeschoten essen aanwezig en zien we, op verschillende plaatsen, nog de sporen van afgestorven essenstammetjes. De meidoornhaag wordt periodiek onderhouden in twee scheerbeurten, de eerste beurt na 15 juni en de tweede scheerbeurt in september.
ID: 45315 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijkekleie 6 (Zwalm)
Neogotisch bakstenen gebouw naar ontwerp van architect Vossaert van 1888, gelegen in ommuurde tuin.
ID: 45316 | Bouwkundig element
Rijkekleie 8 (Zwalm)
Herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, flankerende aanbouwsels onder zadeldakjes en dwarsschuur gebouwd circa 1876, voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje.
ID: 45291 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rozebekeplein 1 (Zwalm)
Breedhuis uit midden 18de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak, haaks aangebouwde dienstgebouwen, deels ommuurde tuin met tuinmuur uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 45297 | Bouwkundig element
Rozebekeplein 11 (Zwalm)
In 1916 eerst bouw van klaslokalen en reeds in 1919 uitbreiding met een klaslokaal en kloostergebouw in neogotische stijl onder cementpannendaken met klokkenstoeltje.
ID: 301438 | Landschappelijk element
Rozebekeplein 11 (Zwalm)
De gekandelaarde schaduwbomen staat op de grens van de voormalige speelplaats van de lagere school en het vroegere afgesloten deel van de kloostertuin. De Hollandse linden boden schaduw aan de kinderen en markeerden tevens de grens van de speelplaats.
ID: 45298 | Bouwkundig element
Rozebekeplein 13 (Zwalm)
Een eerste kerkje, een romaans zaalkerkje, dateert uit eind 11de of begin 12de eeuw, latere aanpassingen en uitbreidingen, omringd door een klein kerkhof omsloten door een lage bakstenen kerkhofmuur.
ID: 45292 | Bouwkundig element
Rozebekeplein 2-4 (Zwalm)
Bakstenen woningen van twee bouwlagen onder zadeldak, heropgebouwd na brand in 1933, uiterst links rechthoekige poort.
ID: 45293 | Bouwkundig element
Rozebekeplein 3 (Zwalm)
Boerenarbeidershuisje gelegen aan de aardeweg naast de pastorie, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.