Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93248 resultaten


ID: 45203 | Bouwkundig element

Station Munkzwalm

Zuidlaan 70 (Zwalm)
Stationsgebouw van twee bouwlagen met flankerende lagere gebouwtjes, opgetrokken circa 1903.


ID: 45204 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Zuidlaan 86 (Zwalm)
Rijkswachtkazerne van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, opgetrokken in eclectische baksteenarchitectuur van 1880.


ID: 135156 | Landschappelijk geheel

Kanaal Bossuit-Kortrijk, Sint-Pietersbrugje en Orveytbos

Moen (Zwevegem)
Het gebied ligt rond een gedeelte van het kanaal Bossuit-Kortrijk dat gegraven werd tussen 1857 en 1860 en verbreed in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Het kanaal diende voor het transport van steenkool naar Kortrijk en omgeving. Het snijdt door de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. Het Sint-Pietersbrugje is een oud en klein ophaalbrugje met een stalen bovenbouw als ophaalmechanisme. Ter hoogte van dit brugje ligt nog een segment van het 19de-eeuwse kanaal dat veel smaller was. Het Orveytbos (voorheen ook Kraaibos genoemd) bevindt zich op het kleiig materiaal dat uitgegraven werd gedurende de verbreding van het kanaal in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. In het oosten loopt de plaatselijk ingesneden spoorwegbedding, een restant van de vroegere spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse. Er zijn enkele waardevolle hoeves in het gebied.


ID: 81126 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Achterhoek (Zwevegem)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met cementering uit de jaren 1950. Getraliede metalen deur met offerblokje en in het interieur bewaarde cementtegelvloer.


ID: 81127 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Achterhoek 2 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van gewitte baksteenbouw onder vernieuwd pannen zadeldak met licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Recente aanbouw aan de rechterzijde.


ID: 81128 | Bouwkundig element

Hoeve

Achterhoek 9 (Zwevegem)
Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern opgetekend als site in 1770-1778. Nu hoeve bestaande uit al dan niet gekaleide volumes van rode baksteen onder zadeldaken golfplaten of pannen. Woonhuis van zeven traveeën, licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk en stalvleugel met steunbeer en klein nutsgebouw.


ID: 80835 | Bouwkundig element

Winkel in art deco

Albertstraat 12 (Zwevegem)
Art-decowinkel-woonhuis met een parement van gele baksteen, gemarkeerd door een rechthoekige erker en centrale verticaliserende pilaster met vlaggenmast.


ID: 81045 | Bouwkundig element

Kapel

Arteveldestraat (Zwevegem)
Kapel toegewijd aan Heilige Theresia, opgetrokken circa 1925 met gecementeerde puntgevel doorbroken door segmentbogige deuropening, beelden van Heilige Theresia en Heilige Krispijn. Bidbankje voor de kapel.


ID: 81046 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Arteveldestraat 10 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1980 getypeerd door het merkwaardige volume en het materiaalgebruik van gecementeerde en houten muurvlakken onder hoogopgaand zadeldak bekleed met golfplaten.


ID: 81047 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Zichelen

Astenstraat 8 (Zwevegem)
Kleine hoeve bestaande uit losstaande, al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. De verschillende volumes zijn al aangeduid op de kabinetskaart van Ferraris van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. Westelijke erftoegang gemarkeerd door gecementeerde pijlers en ijzeren hek, woonhuis van zeven traveeën ten noorden, schuur ten oosten en stal ten zuiden.