Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93121 resultaten


ID: 80927 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Kortrijkstraat 73 (Zwevegem)
Winkel-woonhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel benadrukt door verticaliserende hoeklisenen op de bovenverdieping. Korfbogige muuropeningen met arduinen aanzet- en sluitstenen.


ID: 80928 | Bouwkundig element

Half vrijstaande villa

Kortrijkstraat 76 (Zwevegem)
Half vrijstaande villa uit de jaren 1940, aanknopend bij de art deco. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen onder groengeglazuurd mechanische pannen dak. Plint van rode baksteen. Gearticuleerd volumespel door de vooruitspringende middentravee met doorgetrokken driezijdige erker, de lagere poorttravee en verdiepte afgeronde linkervenstertravee. Typerend balkon met buisprofiel.


ID: 80936 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Koutermanstraat 29 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, dwars op de straat ingeplant boerenwoning uit eind 19de eeuw. Gewitte verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 80940 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kouterstraat 111 (Zwevegem)
Enkelhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel met bepleisterd, beschilderd parement en een opvallend portaal met zuilen.


ID: 80937 | Bouwkundig element

Villa

Kouterstraat 26 (Zwevegem)
Vrijstaande villa van circa 1928 opgetrokken in eclectische stijl, gelegen te midden van beboomde tuin en aan de straat afgezet door muurtje met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Gediversifieerde baksteenbouw onder variƫrend dakenspel. Rechterhoek gemarkeerd door polygonale toren onder leien tentdak. Aflijnende bepleisterde fries. Vooruitspringende linkervleugel met puntgevel gemarkeerd door rechthoekige erker op de begane grond bekroond door balkon met arduinen balusterborstwering.


ID: 80938 | Bouwkundig element

Herberg In het Damberd

Kouterstraat 28 (Zwevegem)
Laat 19de-eeuws hoekpand opgetrokken in traditionele baksteenstijl. Typerende afgeschuinde deurtravee. Aflijnende bakstenen fries en druiplijstje. Drie bepleisterde en beschilderde casementen met naam van de herberg. Getoogde bovenvensters en rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-balk.


ID: 80939 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kouterstraat 60 (Zwevegem)
Onderkelderd enkelhuis uit de jaren 1930 met typerend parement van gele baksteen op arduinen plint. Verdiepte afgeronde venstertravee met drielicht met latei en stijlen van rode granito. Smalle deurtravee met geprofileerd portaal eveneens van rode granito. Aan de straat laag bakstenen muurtje.


ID: 81381 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kouterstraat 84 (Zwevegem)
Enkelhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw opgetrokken in traditionele baksteenarchitectuur. Lijstgevel afgelijnd door fries met uitgelengd dropmotief. Typische rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken.


ID: 81155 | Bouwkundig element

Sint-Pietersbrug

Kraaibosstraat (Zwevegem)
Ophaalbrugje gelegen op een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ophaalbrugje is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met open vakwerkconstructie, illustratie van een bepaalde fase in de evolutie van de bruggenbouw. Tevens geeft de brug, inclusief de houten geleiders en dukdalven, een beeld van het kanaal Kortrijk-Bossuit in die tijd. De ophaalbrug bestaat uit volgende onderdelen: Bruggenhoofden: baksteenmetselwerk met arduinen delen. Val met rijdek (hout) opgehangen aan bovenbouw: ijzeren hameipoort (hameistijlen = geklonken open vakwerk met breed basis, door middel van bovenkoppelbalk in vakwerk in vakwerk verbonden) met balans bestaande uit hoofdliggers (open vakwerkbalken) door middel van diagonale verbanden (open vakwerkliggers) met elkaar verbonden. Valconstructie met geklonken hoofdliggers met volle in vakken versterkte lijfplaten. Handbediening met horizontale windas en reductiekamwielen.


ID: 81156 | Bouwkundig element

Sint-Pietershof

Kraaibosstraat 6 (Zwevegem)
Hoeve St.-Pietershof nu omgevormd met horecafunctie. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met woonhuis, nutsgebouwen met L-vormige plattegrond en bakhuisje.