Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 16899 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kapelhof met wegkapel

Zomerweg 4 (Veurne)
Nog deels omwalde hoeve met lage losse bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom grotendeels onverhard erf met twee laag ommuurde vaalten. Moestuintje voor het boerenhuis. Resten van omwalling ten oosten en ten westen; op Ferrariskaart (1771-1778), ook omwalling rondom het boerenhuis. Boomgaard ten oosten. Erfoprit met bakstenen hekpijlers. Bakstenen wegkapelletje onder zadeldak (pannen), met neogotische inslag; opschrift "1947. Kapelhof. O.L.V. van Troost B.V.O." in accoladeboogomlijsting van getoogde deur.


ID: 70578 | Bouwkundig element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Domein Drie Fonteinen (Vilvoorde)
Dit domein, met inkompaviljoentjes, kapel, hoeve, oranjerie en koetshuis met stallen, behield, als voormalig kasteeldomein, voor een belangrijk deel zijn eind achttiende-eeuwse aanleg.


ID: 134143 | Landschappelijk element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.


ID: 70609 | Bouwkundig element

Steenhoeve

Haesendonckstraat 81 (Vilvoorde)
Heden U-vormig ingeplant achttiende-eeuws hoevecomplex bestaande uit een woonhuis, stal en schuur, na de Eerste Wereldoorlog restauratie van hoofdtoegang en heraangeleg poel op de binnenplaats.


ID: 70428 | Bouwkundig element

Groothandel in droge winkelwaren Huis Vandenbrande

Lange Molensstraat 12 (Vilvoorde)
In de lintbebouwing opgenomen negentiende-eeuws pakhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, achterin gelegen paardenstal, eveneens uit de tweede helft van de negentiende eeuw.


ID: 70615 | Bouwkundig element

Hoeve Lindenhof

Otto de Mentockdreef 1, 1A (Vilvoorde)
Hoeve met traditionele kern opklimmend tot de zeventiende eeuw. Heden rest een gedeeltelijk ommuurd ensemble met grotendeels gekasseide binnenplaats met hoofdgebouw, bijgebouwen en paardenstal.


ID: 134144 | Landschappelijk element

Tuin van de Hoeve Lindenhof

Otto de Mentockdreef 1, 1A (Vilvoorde)
Rond 1720 een gesloten, met een ringgracht omgeven hoevecomplex met een 'huis van plaisantie', een moestuin en een boomgaard, later ook met een lusttuin van 36 are en een als oprit bedoelde, 1 km lange dreef.


ID: 31603 | Bouwkundig element

Chalet de l'Amitié

Leeuwerikstraat 8 (Vleteren)
Aan de rand van het bos gelegen hoeve en voormalige jagersherberg, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Eclectische bouwtrant verwijzend naar de gelijktijdige stationsarchitectuur, tevens kaderend in het geheel van de esthetische ingrepen van de lokale landadel van het kasteel De Lovie in Proven.


ID: 47581 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Pachtersdreef 5 (Vorselaar)
Een neotraditioneel complex, bestaande uit U-vormig ingeplante constructies; aan de overzijde van de straat een paardenstal en een schuur.


ID: 88483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Blauwendael met park

Kerkstraat 21 (Waasmunster)
Het huidige kasteel van 1889-1890 in eclectische stijl ligt midden binnen een ouder domein. Landhuis met twee hoge bouwlagen op een onderbouw met kelderverdieping en afgedekt onder een steil afgeknot schilddak met diverse dakvensters en dakkapelletjes geplaatst op drie niveaus. Het bijhorend openbaar kasteelpark zou rond 1820-1830 aangelegd in landschappelijke stijl. Verder nog oranjerie van omstreeks 1820 en een bijgebouw met koetshuis met paardenstallen, omstreeks 1871 vernieuwd of herbouwd.