Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1025 resultaten


ID: 84973 | Bouwkundig element

Conciërgewoning en stalling

Korte Massemsesteenweg 34 (Wetteren)
Achterin gelegen voormalige conciërgewoning en paardenstallen van brouwerij Meganck, bereikbaar via de poort rechts van de brouwerswoning; teruggaand op een aanvankelijk kleiner bijgebouw van het in 1881 opgerichte burgerhuis.


ID: 85070 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange Kouterstraat 22A, Stationsstraat 41 (Wetteren)
In het straatbeeld opvallend groot neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd tussen 1863 en 1866 naar ontwerp van architect Emm. A.J. Cels. In 1906 achteraan vergroot en voorzien van een vrijstaande serre. Paardenstal in neotraditionele stijl ter hoogte van de Lange Kouterstraat eveneens opgetrokken in 1906.


ID: 85069 | Bouwkundig element

Ensemble van neoclassicistische burgerhuizen

Stationsstraat 37, 37A-B (Wetteren)
Ensemble van twee neoclassicistische burgerhuizen, als één geheel gebouwd in 1840; in 1875 uitgebreid met een zeepfabriekje in de tuin achter de woning. Ensemble van vier traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak met twee puntdakkapellen. Vlak bepleisterde lijstgevel met hoeklisenen onder een houten kroonlijst met tandlijst.


ID: 85071 | Bouwkundig element

Herenhuis Dauwe met aanhorigheden en tuin

Stationsstraat 48-50 (Wetteren)
Herenhuis met aanhorigheden, ommuurde tuin, hekwerk en bomenbestand beschermd als monument. Beeldbepalende woning gebouwd in 1867 naar ontwerp van Ferdinand De Noyette in eclectische stijl met kenmerken uit de neorenaissance-stijl.


ID: 85163 | Bouwkundig element

Gebouwen van brouwerij Sint Martinus

Watermolenstraat 17 (Wetteren)
Brouwerijgebouw van de vroegere brouwerij Sint Martinus of brouwerij Verstraeten, opgericht in 1900 op het voorerf van zijn woning door V. Verstraeten en in 1909 vergroot. L-vormig bakstenen brouwerijgebouw van twee verdiepingen met hoofdgebouw op kelderverdieping, afgedekt met pannen zadeldak met midden uit de nok oprijzende vierkante schoorsteen. Op de hoek van het industriële complex: rechthoekige mouttoren voorheen afgedekt met een steil schilddak, nu met plat dak.


ID: 71666 | Bouwkundig element

Samenstel van woningen met vlasschuur

Bissegemstraat 122 (Wevelgem)
Complex op L-vormige plattegrond bestaande uit een dieper in gelegen 18de-eeuws woonhuis en de 19de-eeuwse uitbreiding (woonhuis + vlasschuur) aan de straatzijde. Complex aan de straat afgezet door betonnen hek. Beboomde tuin met onder meer populieren. Typisch gerotseerd grotje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 71715 | Bouwkundig element

Schepenhuis en afspanning De Gouden Bank

Hondschotestraat 2 (Wevelgem)
Beeldbepalende en historische herberg zogenaamd "Gouden Bank". In oorsprong schepenbank met herberg opgetrokken circa 1650 door Philippe de Cerf, heer van Hondschote. De herberg werd "den banc" genaamd. Het was een gebouw in vakwerk.


ID: 77546 | Bouwkundig element

Hoeve Moens

Bogaert 71 (Wichelen)
Grote semigesloten hoeve, vanouds met stokerij, volgens het kadasterarchief teruggaand op een minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmend kleiner haast gesloten hoevecomplex. Hoeve grotendeels vernieuwd en vergroot in 1914. Boerenburgerhuis aan de straat toegevoegd in 1923.


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 76551 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Damstraat 22 (Wichelen)
Achterin gelegen boerenwoning, gebouwd in 1900. Bijgebouwen en gekasseide oprit achter breed ijzeren toegangshek aan gemetste vierkante hekpijlers. Ruggelings aan de straat palen dienstgebouw met paardenstal, washok en vroegere opslagplaats van 1906. Wagenhuis van 1880 onder pannen zadeldak.