Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 28013 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en maalderij Moreels

Pontstraat 64 (Maarkedal)
Bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en aanvankelijk anderhalve bouwlaag, uit begin 20ste eeuw met bijbehorende graanmaalderij van circa 1910; aangepast en verhoogd tot twee bouwlagen in midden 20ste eeuw, waarschijnlijk gelijktijdig met de vergroting van de aangebouwde maalderij. Maalderijgebouw van twee verdiepingen met industriële vensters.


ID: 28035 | Bouwkundig element

Romp van Molen Ter Slepe

Weitstraat 4A (Maarkedal)
De Ter Slepe molen was een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler op een lage molendam. Een andere naam voor de molen was vroeger "Ten Nieuwennest". De oorspronkelijke molen, volgens kadastergegevens een houten molen, werd opgericht op het einde van de 18de eeuw en werd in de eerste helft van de negentiende eeuw vervangen door de stenen molen.


ID: 27954 | Bouwkundig element

Rest van oliewatermolen Het Stampkot

Ten Dale (Maarkedal)
Aan de voet van de Boigneberg, tussen Kabuize en Ten Dale, puin van de oliewatermolen Het Stampkot, nog actief in het eerste kwart van de 20ste eeuw, op de rechter oever van de Maarkebeek.


ID: 28048 | Bouwkundig element

Mechanische maalderij

Arthur Odevaertstraat 15 (Maarkedal)
Vroegere standplaats van een houten korenwindmolen op teerlingen, vernield in 1914 door de Duitse invallers tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1916 vervangen door een mechanische korenmaalderij. Zijdelings aan de straat palend rechthoekig landelijk industrieel gebouw; baksteenbouw van twee verdiepingen onder schilddak van 1916, nadien achterwaarts uitgebreid.


ID: 28210 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteelmolen

Kortrijkstraat 46 (Wortegem-Petegem)
Vroeger hoevetje, eigendom van het kasteel, in L-vorm met dienstgebouwen met open vierkante aanleg met omhaagd erf.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 28108 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen

Tenhoutestraat 19 (Maarkedal)
Voormalig molenaarshuis met verdwenen geïncorporeerde watermolen, ingeplant aan de straat nabij de Pauwelsbeek. In 1894 opgerichte korenwatermolen; stoommachine geplaatst in 1901. Vanaf 1924 watermolen niet meer in werking, sinds 1953 ingelijfd bij de woning. Hoge vierkante schoorsteen boven rechter zijpuntgevel getuigend van vroegere bedrijfsfunctie.


ID: 27994 | Bouwkundig element

Ter Kruissens molen

Ommegangstraat 2 (Maarkedal)
De molen Ter Kruissens is een stenen korenwindmolen en dankt haar naam aan de ligging bovenop de "Cruys bergh" of "Mons de la Cruche". Het bouwjaar van de huidige molen is onbekend. Mogelijk werd de molen kort voor 1831 heropgebouwd, wellicht ter vervanging van een houten windmolen.


ID: 27968 | Bouwkundig element

Café 't Meuleken

Holandstraat 5 (Maarkedal)
Voormalig café zogenaamd "t Meuleken", gelegen naast de Molenbeek. Enkel vermeldenswaardig omwille van de verdwenen watermolen "ter Eertsbrugge", te situeren in het rechtse deel van de alleenstaande huidige woning.


ID: 28151 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersstoel met kerkhof

Moregemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde kerk van 1778 naar één van de ontwerptekeningen van 1776 door architect P.M. Morma. Kerk midden gedeeltelijk afgerond ommuurd kerkhof ten oosten van het Moregemplein. Ommegang rond het kerkhof veranderd tot rijweg.