Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 91524 | Bouwkundig element

Neoclassicistische directeurswoning

Heulestraat 18B, Heulsestraat 18A (Lendelede)
Neoclassicistisch woonhuis, volgens kadaster opgetrokken in 1899 voor linnenfabrikant Hendrik Combes uit Lendelede. Het naastgelegen magazijn of bedrijfsgebouw ten noorden is toegevoegd in 1920. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 91527 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Heulsestraat 29 (Lendelede)
Neoclassicistisch burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak, met een roodbakstenen lijstgevel met sierankers, op tweede bouwlaag het jaartal "1912" vormend. Het tuinperceel ten zuiden van de woning wordt van de straat gescheiden door een lange tuinmuur in donkerrode baksteenbouw.


ID: 91543 | Bouwkundig element

Eclectisch  burgerhuis gedateerd 1894

Izegemsestraat 1 (Lendelede)
Eclectische woning aansluitend bij neogotiek, thans "Restaurant Sint-Blasius", opgetrokken in 1894 in opdracht van de kinderen van fabrikant Pieter Dassonville-Coucke uit Lendelede. Een naastgelegen langgerekt volume langsheen de Izegemsestraat bevatte een "suikerijdroogerij" of cichoreiast.


ID: 91545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Dassonville met tuin

Izegemsestraat 3 (Lendelede)
Fabriekswoning van de olieslagerij Dassonville, gekend als "Kasteel Dassonville". Opgetrokken in de periode 1910-1914 op de plaats van het 18de-eeuwse baljuwshuis van Lendelede. Verdwenen olieslagerij ten noorden. Omstreeks 1855 drijft Pieter of Petrus Dassonville handel in kolen en meststoffen. Landhuis, gelegen in de dorpskern ten noorden van de kerk, toegankelijk vanaf de Izegemsestraat (officiële toegang) en vanaf het Dorpsplein (meest gebruikte toegang). Ommuurde tuin strekt zich uit aan de westzijde van de fabrikantenwoning tot aan de Alfons Dassonvillelaan.


ID: 91609 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Sneppestraat (Lendelede)
Neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook "Vermandelskapel" genoemd. Naar verluidt gebouwd op de plaats van de vroegere galg van de heerlijkheid Meulewalle. Toponiem "Galgebosch" vermeld in 1902. De kapel wordt in 1887 opgericht door Theodoor Vermandele, voorzitter van het kerkbestuur.


ID: 91614 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 12 (Lendelede)
Neoclassicistisch burgerhuis gelegen op de hoek van de Stationsstraat en de Nieuwstraat, volgens kadaster in 1899 gebouwd door winkelierster Helena Coussens uit Lendelede. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak in zwarte mechanische pannen, licht vooruitspringende inkomtravee.


ID: 91630 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Winkelsestraat 16 (Lendelede)
Neoclassicistische burgerwoning, opgevat als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van een verankerde gecementeerde gevel.


ID: 39968 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursula

Frans Baetensstraat 50 (Lennik)
Neoclassicistisch gebouw van baksteen, midden 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een vorige Sint-Ursulakapel.


ID: 134748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Notariswoning met tuin

Frans Devoghellaan 16 (Lennik)
Eclectische villa van notaris Maurice Velghe uit circa 1910, met koetshuis in een aansluitende vormgeving. Opvallend toegangshek en hekpijlers in een art-nouveau-getinte stijl. De gebouwen zijn omgeven door informele tuin van 43 are.


ID: 40678 | Bouwkundig element

Kasteel Groenenberg

Groenenberg 25 (Lennik), Konijnestraat 172, 172A-B (Sint-Pieters-Leeuw)
Eclectisch kasteel gebouwd in 1895 en uitgebreid in 1935 naar ontwerp van Victor Evrard, hoeve uit 1891 en uitgebreid rond 1900, stallen, moestuin met serre, een lustpaviljoentje en boswachterswoning, gelegen in een mooi park aangelegd in 1906.