Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27866 | Bouwkundig element

Site van watermolen De Cleye of Ten Elzas

Kleistraat 2-4 (Maarkedal)
Site van de nu vrijwel geheel verdwenen watermolen De Cleye aan de rechter oever van een bijbeek van en naast de Holbeek. In oorsprong oude watermolen reeds vermeld in 1571 als pachtmolen van jonkheer Jan van Ladeuze. Ten noordoosten, hoeve minstens opklimmend tot begin 19de eeuw met wijzigingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en in midden 20ste eeuw sterk aangepast voormalig molenaarshuis.


ID: 27871 | Bouwkundig element

Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek en koren- en oliemolen

Ladeuze 8 (Maarkedal)
Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek, reeds vermeld in 1571 hoewel allicht reeds bestaand voor 1500. Voormalige koren- en oliemolen eertijds afhangend van het nu verdwenen nabijgelegen heerlijk kasteel van Ladeuze. Vrij groot voormalig molenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag op kelderverdieping, onder afgewolfd zadeldak.


ID: 27953 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarswoning

Markette 16 (Maarkedal)
Gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en pannen zadeldaken, opgericht in U-vorm rond gekasseid voorerf, wellicht deels opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw en vermoedelijk aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de overzijde van de straat stond voorheen de bijbehorende houten korenwindmolen, gesloopt in 1937.


ID: 88718 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Zonnestraat 30 (Wortegem-Petegem)
Achterin in bochtige straataftakking gelegen voormalige brouwerij uit eind 18de-begin 19de eeuw met latere aanpassingen en dienstgebouwen. Middenin erf, grote rechthoekig mestvaalt. Ten noordoosten, terp met in 1940 afgebrande stenen windmolen zogenaamde "Stenenmolen" uit einde 18de eeuw.


ID: 27916 | Bouwkundig element

Hoeve, molenaarshuis en watermolen Ter Borgt

Borgtstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve naast de rechtse oever van de Maarkebeek met aan het vroeger molenaarshuis gehechte watermolen Ter Borgt, naar de gelijknamige heerlijkheid. Goed bewaard en fraai watermolenlandschap. Voormalig molenaarshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit de 17de of 18de eeuw.


ID: 27986 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Meulebroeke

Meulebroeke 2 (Maarkedal)
Grote gesloten hoeve met voormalig molenaarshuis naast de linkeroever van de Molenbeek. Aan de straat in U-vorm opgestelde bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadel- en schilddaken. Brede centrale toegangspoort in de lange straatvleugel; booganker met rechts jaartal 1858. Rechthoekig erf deels gekasseid, afgeboorde mestvaalt. Ruim, achterin gelegen boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak.


ID: 28012 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarswoning

Pontstraat 62 (Maarkedal)
Hoeve en voormalig molenaarshuis naast de verdwenen houten korenwindmolen. Gesloten hoeve met voornamelijk bouwkenmerken uit het derde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op een oudere hoeve met zelfde aanleg. Lange woningvleugel van elf traveeën aan de straat, onder pannen zadeldak met centraal ijzeren klokkenstoeltje.


ID: 28203 | Bouwkundig element

Proosdijhoeve

Eekhoutstraat 33 (Wortegem-Petegem)
Site van een voorheen omgrachte hoeve, omgrachting begin 20ste eeuw grotendeels gedempt; ten oosten resterende vijver, gedeeltelijk afgebroken boerenhuis en nieuw bakhuis. L-vorm en losse bestanddelen rond vierkant erf. Volledig omhaagd en met ijzeren hek aan vierkante bakstenen hekpijlers. Gewitte baksteenbouw uit minstens de eerste helft van de 19de eeuw op gepikte plint en onder pannen zadeldaken.


ID: 28252 | Bouwkundig element

Boonzackmolen

Kruishoutemseweg 26 (Wortegem-Petegem)
Vroegere stenen korenwindmolen eind 18de eeuw gebouwd door de familie Ballekens. Gecementeerde bakstenen ronde molenromp onder betonnen afdekplaat.


ID: 28229 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde, in oorsprong driebeukige kerk van de jaren 1290, gelegen in afgerond kerkhof met monumentale grafstenen. Gewitte bakstenen kerkhofommuring en sierlijk ijzeren hek in het westen aan zware rechthoekige bakstenen pijlers met bolbekroning. De driebeukige kerk had tot 1918 een 18de-eeuws voorkomen. Door zware bombardementen in november 1918 brandde de kerk volledig uit en kwamen de interessante laatromaanse-vroeggotische kenmerken van de oude kerk tevoorschijn.