Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 88421 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Donkerputstraat 25 (Waasmunster)
Achterin gelegen bakstenen boerenhuis met zuidoostelijk georiënteerde erfgevel, opklimmend tot de 18de eeuw. De droge gracht aan de zuidelijke en zuidoostelijke erfzijde is mogelijke rest van de vroegere omgrachting. Groengeschilderd ijzeren toegangshek tussen haagbeukhaag. Boomgaard op noordoostelijk erfdeel.


ID: 88462 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Sombeke

Kasteelstraat 18-22 (Waasmunster)
Het in de periode 1696-1716 heropgebouwd kasteel toont aan dat de site geëvolueerd is naar een tweeledige vorm bestaande uit een opperhof met voorhof binnen een dubbele omgrachting. Met de wisselende eigenaars onderging het 18de-eeuwse kasteel ook herhaaldelijk transformaties. Tot het domein behoor ook een poortgebouw met aanpalende aanhorigheden, vermoedelijk voormalige kasteelhoeve, met koetshuis en stallen van het kasteel van Sombeke, nu met een gerenoveerde conciërgewoning en woonhuis, opgevat als een 18de-eeuwse constructie. Kasteeldomein met 18de-eeuwse hekpijlers en een door tuinarchitect Jacques Wirtz in het begin van de 1990 aangelegde tuin.


ID: 88517 | Bouwkundig element

Hoeve

Ketelboetstraat 54-58 (Waasmunster)
Hoeve met rechthoekig erf met gedeeltelijk bewaarde enkelvoudige omgrachting. Centraal op het erf verankerde bakstenen boerenwoning met 19de-eeuws voorkomen, resulterend uit herhaaldelijke verbouwingen en wellicht minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Lange dwarsschuur in baksteen voorheen met strodak, heden golfplaten zadeldak.


ID: 34399 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Walderdonk 15 (Wachtebeke)
Vroeger omgrachte hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt reeds bestaand in de 17de eeuw. Boerenburgerhuis achter omhaagde moestuin, met ijzeren voetgangershek tussen vierkante gemetste pijlers, axiaal tegenover de toegangsdeur.


ID: 207175 | Bouwkundig element

Blauwpoorthoeve

Blauwpoortstraat 24 (Waregem)
Imposante hoeve gelegen in een knik van de straat te midden van de akkers en velden.


ID: 207212 | Bouwkundig element

Hoeve Te Caysele

Caseelstraat 76 (Waregem)
Historische hoevesite, in de volksmond zogenaamd Caseelhof. Thans quasi gesloten historische hoeve met aan de oost- en zuidzijde nog een deel van de voormalige omwalling. Imposant, wit beschilderd bakstenen poortgebouw, versierd met pilaster en met boven de ingang is een steen ingemetseld met basrelïef. Hoevegebouwen bestaande uit een vermoedelijk eind 19de-eeuws woonhuis, stallen, waaronder een westelijke stalvleugel opklimmend tot de 18de eeuw, en een schuur.


ID: 207255 | Bouwkundig element

Hoeve Te Hoger Damme

Desselgemseweg 229 (Waregem)
Gelegen tegenaan de Krekelbeek, grens met Desselgem. Voorheen zogenaamd "Ter Wedaghe" naar de 13de-14de-eeuwse familienaam van der Wedaghe; meestal wordt de hoeve echter naamloos geciteerd.


ID: 207802 | Bouwkundig element

Hof Ter Linden

Grottelaan 1 (Waregem)
Hoeve met losse bestanddelen waarvan de hoevegebouwen opklimmen tot de 18de eeuw. Erftoegang met ijzeren hekken tussen twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. Links van de erftoegang is nog een gedeelte van de omwalling bewaard. Van de 18de-eeuwse hoevegebouwen resteren een schuur met wagenhuis ten zuiden en een bakhuis ten noorden. Ten zuiden van de erfoprit bevindt zich een vlasschuur van 1939.


ID: 207314 | Bouwkundig element

Hoeve

Harelbekestraat 30 (Waregem)
In oorsprong zeker eind 18de-eeuwse hoeve. Vrij open gelegen hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een deels verhard erf en bereikbaar via een lange, geasfalteerde oprit met op het einde twee bakstenen pijlers.


ID: 207316 | Bouwkundig element

Hoeve

Harelbekestraat 60 (Waregem)
Eertijds vrij imposante pachthoeve die reeds voorkomt op 18de-eeuwse historische kaarten zoals een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757 en de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).