Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1053 resultaten


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 71114 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Marrem

Marremstraat 1 (Wevelgem)
Hoeve met semigesloten opstelling met ten noorden het sterk verbouwde en met nieuwbouw uitgebreide woonhuis, ten westen schuur vermoedelijk van 1929 met geïncorporeerd wagenhuis en ten oosten 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur en ten zuiden 18de-eeuwse toegangspoort met aansluitende stalvleugel. Ten noorden deels behouden omwalling aangeduid door knotwilgen. In 1943 verdwijnt een deel van de omwalling.


ID: 71182 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed Indoye

Menenstraat 507 (Wevelgem)
Eertijds was de hoeve afhankelijk van de Graaf van Vlaanderen via het leenhof van Heule. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 weergegeven als een hoeve met losse bestanddelen binnen een vierkante omwalling. Heden, laat 18de-eeuwse hoeve met semigesloten opstelling. Lage bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen: poortgebouw, boerenhuis, schuur en stalvleugel, gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Bakstenen witgekalkt poortgebouw met rijke beglaasde muurnis met Maria met kind.


ID: 71303 | Bouwkundig element

Hoeve

Wijnbergstraat 222 (Wevelgem)
Laat 18de- of vroeg 19de-eeuwse hoeve. Op de Atlas der Buurtwegen (1841) en de P.C. Poppkaart (ca. 1850) aangegeven als "Ferme Deryckere", volledig omwald en met gelijkaardige opstelling. Omwalling is deels behouden in het oosten.


ID: 71503 | Bouwkundig element

Hoeve ter Gracht

Wittemolenstraat 152 (Wevelgem)
Historische hoeve, benaming afkomstig van de heerlijkheid Ter Gracht, de oudste en vermoedelijk de belangrijkste heerlijkheid te Moorsele. Eertijds meervoudig omwalde hoeve met kasteelmote, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden, sterk verbouwde hoeve met semigesloten opstelling en deels bewaarde omwalling ten zuidwesten.


ID: 76149 | Bouwkundig element

Herenhoeve 't Eedgoed

Eetgoedstraat 1 (Wichelen)
Dubbel omgrachte herenhoeve, gesitueerd in het zuiden van Schellebelle en toegankelijk via een gekasseide dreef. Domein met een ruim vierkant wooneiland binnen een uitgebreid en complex grachtenpatroon. Aan de noordoostzijde in de as van de rechte toegangsdreef gelegen langgerekt gebouw met huidige woning. Symmetrisch geheel met centraal een toren met poortgebouw van drie bouwlagen hoog onder leien tentdak, geflankeerd door de voorheen gewitte voormalige hoevegebouwen met boerenhuis in rechtervleugel.


ID: 308865 | Archeologisch geheel

Motte Bergenmeersen

Nederkouter (Wichelen)
Het mottekasteel van de Bergenmeersen is vandaag volledig uit het landschap verdwenen. Ondanks de nivelleringswerken door de eeuwen heen kon tijdens de opgravingen nog een antropogeen ophogingspakket en de grachten worden herkend. De motte moet gesitueerd worden in de economische en juridische context van de 12de-eeuwse Heerlijkheid.


ID: 1859 | Bouwkundig element

Spaans Kasteel

Peeterstraat 43 (Willebroek)
Heden, sterk aangepaste omgrachte hoevegebouwen geschikt rondom gekasseid erf, sporen van traditionele bak- en zandsteenarchitectuur.


ID: 205688 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel Poelvoorde

Poelvoorde 5 (Wingene)
Deels omwalde site toegankelijk via een onverharde toegangsdreef en afgezoomd met bomen. Boerenwoning gedateerd 1627. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie opkamertraveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel. Deels ingestorte schuur, volgens het kadaster gebouwd in 1881. Verankerde geelbakstenen constructie onder een pannen zadeldak. Ten zuiden van het erf gelegen stal. Vermoedelijk een constructie uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 14433 | Bouwkundig element

Hof Sompeken

Oelegemsteenweg 10-14 (Wommelgem)
L-vormige hoeve, gelegen binnen een dubbele omwalling, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw. Tussen de twee omwallingen bevinden zich nog twee hoeves.