Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 46800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelberg en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Achtel 52 (Rijkevorsel)
Hooggotische kapel onder leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits, smeedijzeren kruis en klokje, gebouwd op een kunstmatige berg met grasveld en bomenbestand van eik, beuk en linde.


ID: 23413 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Claeyssens kapel met opgaande linde

Claeyssensstraat, Hooistraat (Roeselare)
Kapel volgens gevelsteen gebouwd in 1902. Rechthoekig bakstenen gebouw met driezijdige sluiting; afdekking door middel van afgewolfd zadeldak, beschaduwd door linde.


ID: 23260 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dadizeleleenstraat 9 (Roeselare)
Hoeve met oude kern, zie jaartal 1735 in kerfsneetechniek aangebracht in balkslof; losse lage bestanddelen onder zadeldak, L-vormig opgesteld rondom een van grind voorzien erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en linde. Ten noorden van het erf, woonhuis aanleunend bij het langgestrekte type met links opkamertravee van één travee + woongedeelte van vier traveeën + één staltravee. Achter het woonhuis aardappelkelder met tongewelf.. Ten zuiden, dwarsschuur met lagere, haaks aansluitende stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 308953 | Landschappelijk element

Geknotte linde als welkomstboom

Izegemseaardeweg 68 (Roeselare)
Aan de toegang van het erf staat een geknotte linde als welkomstboom.


ID: 308396 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Karabiniersstraat (Roeselare)
De gekandelaarde linde in de Karabinierstraat in Roeselare is wellicht aangeplant als hoekboom, als deel van de erfbeplanting van de aanpalende boerderij.


ID: 23335 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met houten Christusbeeld en linde

Moorseelsesteenweg, Penemolenstraat (Roeselare)
Wegkapel beschaduwd door linde. Rechthoekig gebouwtje onder pannen zadeldak. Beraapte baksteenbouw op gecementeerde plint. Beraapte baksteenbouw op gecementeerde plint. Puntgevel gemarkeerd door pilasters, waartussen deels getraliede rondboogopening.


ID: 130642 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde met veldkruis

Moorseelsesteenweg, Sterrebosdreef (Roeselare)
Bij een kruispunt van wegen staat een opgaande linde voorzien van een boomkruis.


ID: 130778 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het zuidelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 17 stuks van stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 130779 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het noordelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 14 stuks stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 130780 | Landschappelijk element

Cirkelvormig lindenprieel in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
Een bomencirkel van linden als overblijfsel van een lindenprieel (plantaardige structuur) op de plaats van of bij een inmiddels verdwenen gebouwtje. Op de primitieve kadasterkaart van 1829 is op deze plaats een vierkant gebouwtje getekend. Bij het lindenprieel staan nog vier zuilfragmenten. De omtrek van de cirkel is 15.5 meter; de zwaarste stamomtrek is 60 cm en op het moment van de inventarisatie waren nog 15 linden aanwezig in een onregelmatig plantverband. Nadat het oorspronkelijk beheer, snoeien en scheren, werd gestopt is de lindenaanplanting doorgeschoten en zijn ze uitgegroeid tot boompjes.