Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 29016 | Bouwkundig element

Watermolen Molen te Squeere

Savooistraat 36 (Ronse)
Voormalige watermolen zogenaamd "Molen te (S)queere" aan de Molenbeek. In de regesten van het kapittel van Ronse wordt de molen te Krekelberg reeds in 1374 vermeld bij aankoop ervan door de kapelaan.


ID: 28152 | Bouwkundig element

Klooster zusters maricolen

Moregemplein 3 (Wortegem-Petegem)
Voormalig klooster, in 1859 gesticht door kasteelheer De Croeser de Berges in samenwerking met de zusters maricolen uit Brugge. Toen vierkant geheel met losse bestanddelen, begin jaren 1860 evoluerend naar L-vorm met losse bestanddelen en hoger optrekken van noordvleugel, uitbreiding in jaren 1870-1880.


ID: 28113 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1766

Weverbeekstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in L-vorm met de laatste in Maarkedal overgebleven authentieke woning in vakwerkbouw met lemen vullingen; naar verluidt afkomstig van de omgeving van de kerk en hier heropgericht. Boerenwoning van zes traveeën onder steil overstekend zadeldak met ten westen wolfseind. Ten oosten, loodrecht, aansluitende dwarsschuur met stallen, waarschijnlijk bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Naast de straat, bakhuisje van het tweedelige type.


ID: 27873 | Bouwkundig element

Tukmolen

Bossenaarstraat (Maarkedal)
De Nieuwe Bossenaarmolen, werd opgericht in 1992-1997 op de hoogte van de Bossenaar, een weinig ten noordoosten en iets lager dan de standplaats van de in 1939 verdwenen Bossenaarmolen. De voormalige Tukmolen, herbouwd in derde kwart 18de eeuw, werd overgebracht uit Impe (Lede) en gereconstrueerd onder leiding van architect R. Berteloot.


ID: 28453 | Bouwkundig element

Molen De Hotond

Zandstraat (Kluisbergen)
Molenromp van een stenen grondzeiler die op het einde van de 18 eeuw als graan- en oliemolen op de Hotondberg werd gebouwd op de plaats waar sinds de 17de eeuw een houten molen stond.


ID: 28128 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

Elsegemplein (Wortegem-Petegem)
In oorsprong romaans kerkje uit de 12de-13de eeuw met vierkante kruisingstoren uit midden 13de eeuw en verhoogd in de 14de eeuw. In de 15de-16de eeuw werd de kerk uitgebreid met een rechthoekig koor. In 1775 grondig verbouwd tot neoclassicistische kerk met behoud van de romaanse kruisingstoren en het gotische koor. Omliggend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur van 1886 met ingewerkte ommegangkapellen.


ID: 28370 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg 't Konijntje

Ronde Van Vlaanderenstraat 14 (Kluisbergen)
Hoeve en herberg, afspanning voor diligences. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder hoog pannen schilddak, uit midden 19de eeuw. Op het achtererf, vrij omvangrijk L-vormig bakstenen bedrijfsgebouw met getrapte bakstenen daklijsten en golfplaten bedaking.


ID: 28109 | Bouwkundig element

Hof ten Maagdendale

Vijverbeek 13 (Maarkedal)
Voormalige semigesloten hoeve met ruim gekasseid rechthoekig erf met boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, in 1785 herbouwd. Boerenwoning zijdelings uitgebreid in de eerste helft van de 20ste eeuw. Verder, langsschuur uit 1784 met aansluitende lagere bakstenen stallen en jongere L-vormige lage bakstenen stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20st eeuw.


ID: 28118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieterparochie met tuin

Zottegemstraat 22 (Maarkedal)
Pastorie met voortuintje en ruime achterliggende pastorietuin, gebouwd circa 1869 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Alleenstaand onderkelderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typisch eigentijdse, semi-officiële baksteenarchitectuur met eclectische inslag. Links en rechts kleine aanpalende bijgebouwen onder leien lessenaarsdak.


ID: 28458 | Bouwkundig element

Hoeve Paepscheure met watermolen

Zeelstraat 2 (Kluisbergen)
Achterin gelegen hoeve met boerenhuis met oude kern waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw of midden 19de eeuw. Aan de Molenbeek, overblijfselen van interessante watermolen, bakstenen molenhuis onder pannen zadeldak, waarschijnlijk nog grotendeels uit 17de of 18de eeuw.