Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 130383 | Landschappelijk element

Winterlinde als kapel- en etageboom

Weeldestraat 13 (Ravels)
De opgaande linde (Tilia cordata) bevindt zich in de voortuin van een woning - een voormalig boerenerf - langs de Weeldestraat te Ravels. Deze boom, mogelijk een gerechtsboom, is mogelijk 600 jaar oud.


ID: 130384 | Landschappelijk element

Etagelinde op dorpsplein Retie

Markt (Retie)
De etagelinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich op het onregelmatig gevormde dorpsplein ten zuidwesten van het westportaal van de Sint-Martinuskerk, meer bepaald langs de rijweg Turnhout - Mol. Rond de stambasis is een achthoekige, gemetselde bakconstructie aangebracht.


ID: 75862 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pieterskapel

St. Pieterstraat (Retie)
Georiënteerde éénbeukige kapel onder afgewolfd zadeldak met opengewerkte houten dakruiter onder octogonale leien spits met smeedijzeren kruis. Bomenrij van lindes en catalpa's rondom.


ID: 75871 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Werbeek (Retie)
Barokke kapel van het centraalbouwtype gelegen op een met gras begroeid perceel, door linden omringd.


ID: 308064 | Landschappelijk element

Maastrichtersteenweg met wegbeplanting

Maastrichtersteenweg (Riemst)
De Maastrichtersteenweg maakt deel uit van de N79 die Sint-Truiden verbindt met Maastricht. Op het traject tussen Riemst en Maastricht is de historische wegbeplanting met opgaande lindes nog deels bewaard. De steenweg is loodrecht georiënteerd op de kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde in de periode 1804-1813 onder het bewind van Napoleon.


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.


ID: 131561 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kruispuntboom

Oudeweg (Riemst)
In de onmiddellijke omgeving van de Heilig-Grafkapel bevindt zich een 24 meter hoge Hollandse linde (tilia x europaea). Bovendien markeert de boom ook het kruispunt van de Kapelstraat met de Muizenberg. De boom is mede door zijn omvang een markant object in de regio.


ID: 131560 | Landschappelijk element

Kapellinde Kapel O.-L.-V.-van-Gedurigen-Bijstand

Rukkelingenweg (Riemst)
Bij een kruispunt van vijf wegen staat de Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Gedurigen-Bijstand. Deze kleine kapel wordt beschaduwd door een Hollandse linde. De linde werd gekandelaard en heeft een stamomtrek van 285 cm.


ID: 36899 | Bouwkundig element

Hoeve De Lindeboom

Tongersesteenweg 46 (Riemst)
Voorheen gesloten, thans U-vormige hoeve van 1833, bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de straatvleugel.


ID: 46800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelberg en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Achtel 52 (Rijkevorsel)
Hooggotische kapel onder leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits, smeedijzeren kruis en klokje, gebouwd op een kunstmatige berg met grasveld en bomenbestand van eik, beuk en linde.