Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 28213 | Bouwkundig element

Frans klooster

Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.


ID: 28329 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelbergparochie met tuin

Stationsstraat 8 (Kluisbergen)
Vroegere pastorie naar bouwplan van 2 juli 1846, met moeilijk leesbare signatuur van bouwmeester L. Bourgois. Gebouwd ter vervanging van de oudere, dieper achterin gelegen pastorie, waarvan een deel van de ommuurde tuin rest.


ID: 28401 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Grote Herreweg 118 (Kluisbergen)
Bouw van de eerste gemeenteschool van Ruien naar ontwerp van provinciale architect E. de Perre-Montigny van 1857, voltooid in 1858. Bevatte oorspronkelijk twee klassen, één voor meisjes en één voor jongens, en een onderwijzerswoning. Toevoeging van twee overdekte speelplaatsen en toiletten in 1895 onder leiding van architect F.A. Bruneel.


ID: 28376 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof ter Planken met watermolenlandschap

Watermolenstraat 2 (Kluisbergen)
Kleinere 18de-eeuwse hoeve, in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen. Aan de plaatselijk overwelfde Molenbeek en de sterk opgehoogde straat, watermolen van het bovenslagtype, waarschijnlijk één van de twee korenwatermolens aan de Molenbeek te Kwaremont vermeld in 1577. De omgeving van de molen bestaat uit natte graslanden en ruigte in de beekvallei en akkers op het plateau. Langs de Molenbeek zijn nog restanten van de aanvoergeul en de inplantingsplaats van het spaarbekken aanwezig.


ID: 27872 | Bouwkundig element

Hof te Lummene

Ladeuze 11, 15-17 (Maarkedal)
Twee gelijkaardige vleugels ingeplant tegenover elkaar aan weerszij van het vroeger voorhof van het verdwenen kasteel, in de zuidoostelijke hoek van de site. Langgerekte gewitte bakstenen gebouwen van één verdieping en tien of elf traveeën, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, ingevolge hun aanpassing tot woningen met diverse wijzigingen uit de 19de en de 20ste eeuw. Ten westen, overblijvend deel van houten tiendschuur afkomstig van Maarke-Kerkem.


ID: 308047 | Landschappelijk element

Spoorwegbedding lijn 85 Leupegem-Spiere

Avelgem (Avelgem), Berchem, Ruien (Kluisbergen), Kooigem (Kortrijk), Leupegem, Melden (Oudenaarde), Spiere (Spiere-Helkijn), Moen, Sint-Denijs (Zwevegem)
Het tracé van de oude spoorlijn 85 tussen Leupegem en Spiere is nog herkenbaar in het landschap als een lijnelement. Langs de route is sporadisch nog signalisatie en spoorweginfrastructuur aanwezig. Ook enkele spoorwegtaluds herinneren nog aan de vroegere functie van het huidige fietspad.


ID: 28461 | Bouwkundig element

Hof ten Hove met watermolen

Zulzekestraat 12 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve, gelegen achter de kerk en naast de Beiaardbeek met kerkwegel ten noorden; rechte gekasseide toegangsdreef afgeboord door wilgen. Gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom ruim rechthoekige gekasseid erf.


ID: 29174 | Bouwkundig element

Station Ronse met goederenloods en telefoon- en telegraafkantoor

Winston Churchillplein 6 (Ronse)
Het stationsgebouw van Ronse is een middelgroot station in neoclassicistische stijl, oorspronkelijk in 1841 te Brugge opgericht naar het ontwerp van Architect Payen en in 1881 naar Ronse verplaatst. Ten noordoosten van het stationsgebouw bevindt zich een goederenloods; ten westen het voormalig telefoon- en telegraafgebouw.


ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.


ID: 28281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochus

Wortegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde driebeukige hallenkerk gebouwd op een hoogte van 67 meter en omgeven door een afgerond ommuurd kerkhof.