Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 42192 | Bouwkundig element

Handelshuis

Oude Markt 29 (Leuven)
Handelshuis dat heden gevormd wordt door twee breedhuizen van elk drie traveeën en respectievelijk drie en vier bouwlagen onder een mansarde- en een zadeldak.


ID: 206200 | Bouwkundig element

Winkelhuis La Frégate

Oude Markt 3 (Leuven)
La Frégate werd naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken in 1922 heropgebouwd naar bestaand model: een drie traveeën en drie bouwlagen hoog breedhuis in neorenaissancestijl, 1691 gedateerd en getypeerd door een korfboogvormige winkelpui.


ID: 206264 | Bouwkundig element

Burgerhuis naar ontwerp van L. Corthouts

Oude Markt 41 (Leuven)
In 1920 door L. Corthouts ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een deels leien, deels pannen mansardedak, met een zandkalkstenen penantengevel in neorenaissancestijl.


ID: 206265 | Bouwkundig element

Woon- en winkelhuis naar ontwerp van J. Dewit

Oude Markt 42 (Leuven)
Door J. Dewit in 1921 ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een deels leien, deels pannen mansardedak.


ID: 206267 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Weerelt

Oude Markt 44 (Leuven)
Drie traveeën en drie bouwlagen tellend breedhuis dat in 1917 werd gebouwd onder leiding van C. Goemans.


ID: 206274 | Bouwkundig element

Burgerhuis met klokgevel

Oude Markt 51 (Leuven)
Drie traveeën en drie bouwlagen tellend dubbelhuis dat in 1923 door Jean Dewit ontworpen werd met een klokgevel.


ID: 206276 | Bouwkundig element

Burgerhuis Adam en Eva, ontwerp van C. Goemans

Oude Markt 53 (Leuven)
Breedhuis dat in 1918 naar ontwerp van C. Goemans werd gebouwd met een neorenaissance gevel.


ID: 206203 | Bouwkundig element

Burgerhuis naar ontwerp van E. Mispelter

Oude Markt 6 (Leuven)
In 1922 door E. Mispelter ontworpen breedhuis van drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak, met een neobarokke klokgevel.


ID: 201368 | Bouwkundig element

Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en augustijnenklooster

Pakenstraat 65 (Leuven)
De parochiekerk van de parochiale gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw van Troost is samen met het ten zuiden aanpalende augustijnenklooster Sint-Thomas van Villanova gelegen langs de Pakenstraat en situeert zich op het hoogste punt van deze steil oplopende straat. De kerk werd opgetrokken in een neoromaanse bouwstijl. De bouw van de kerk begon in 1952 en in 1955 werd ze in gebruik genomen. Het klooster werd gerealiseerd volgens een bouwaanvraag uit 1956 en sluit via een eenlaagse gang aan op de kerk. Zowel de kerk als het klooster werden gerealiseerd naar het ontwerp van architect Karel Van Cauwenberghe uit Eeklo. Hoewel de kerk en het klooster niet werden gerealiseerd volgens dezelfde bouwaanvraag, kan wel gesproken worden van een totaalconcept door Van Cauwenberghe.


ID: 307156 | Bouwkundig element

Mausoleum Armand Thiéry en Mariagrot

Pakenstraat 65 (Leuven)
Op het sterk beboste domein van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en het Augustijnenklooster bevindt zich, enigszins verscholen, het enigmatische mausoleum van Armand Thiéry, dat verwijst naar de 19de- en begin-20ste-eeuwse geschiedenis van deze plaats voor de komst van de kerk en het klooster. Dit mausoleum, overwegend opgetrokken in neogotische stijl, is vanwege zijn symboliek en rijke beeldhouwkunst van grote artistieke en architecturale waarde. Een tiental meter ten zuidwesten van het mausoleum verschuilt een Mariagrot met een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zich onder het groen. Gezien de symboliek en de opschriften hield het ensemble van mausoleum en Mariagrot met grote zekerheid verband met het seminarie Leo XIII, waar Thiéry actief in betrokken was.