Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 305668 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen door Theo Van Dormael

Prins de Lignestraat 4-32 (Leuven)
Ensemble van zestien eclectische burgerhuizen opgetrokken naar een bouwaanvraag uit 1906 en volgens een ontwerp van de architect Theo Van Dormael. Van Dormael was samen met de gebroeders Nijs ontwikkelaar van de gronden langs de Prins de Lignestraat en zodoende ook bouwheer. Het ensemble maakt deel uit van de kenmerkende uniforme straatwanden, opgetrokken in een eclectische stijl refererend naar de traditionele bak- en zandsteenstijl, die beide zijden van de Prins de Lignestraat kenmerken. In 1906 werden gelijktijdig vier ensembles van vier woningen gerealiseerd, die in het ontwerp onderling een erg grote verwantschap vertonen en ook een sterke relatie aangaan met de overige bebouwing ter hoogte van de Prins de Lignestraat, grotendeels ontwerpen van Theo Van Dormael.


ID: 305677 | Bouwkundig element

Gietijzeren postbus

Prinses Lydialaan (Leuven)
De gietijzeren, rood geschilderde postbus werd vervaardigd in de ateliers van de Luikse gieterij J.G. Réquilé tussen 1860 en 1938. Dit type werd door de Belgische centrale Directie van Posterijen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot in het interbellum ruim verspreid. Postbus op hoog geprofileerd basement met vierkante plattegrond, voorzien van in reliëf aangebrachte motieven in neo-Vlaamserenaissance-stijl, onder meer posthoorn, blazoen en kroon.


ID: 208960 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiesite Hof van Sint-Jozef

Ramberg (Leuven)
Devotiesite met wandelpad voor de ommegang en volledig ommuurde, begroende en beboomde inrichting.


ID: 73608 | Bouwkundig element

Weeshuis voor jongens

Redingenstraat 16, 16B (Leuven)
Het oorspronkelijke weeshuis - in 1875 door E. Nève ontworpen in sober neogotische stijl - werd zwaar verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1957 herbouwd en vergroot naar ontwerp van F. Vandendael.


ID: 306329 | Bouwkundig element

Château Denis met bijgebouw

Remylaan 13 (Leuven)
Château Denis werd kadastraal geregistreerd in 1885 en gebouwd in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de eerste directeur-generaal van de fabriek de heer Denis. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Het eclectische kasteel met een bijgebouw is omgeven door een ruime boomrijke tuin en wordt aan het straatbeeld onttrokken door een bomenrij.


ID: 206418 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Riddersstraat 12 (Leuven)
Burgerwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 206428 | Bouwkundig element

Neoclassicistische stadswoningen

Riddersstraat 133-169 (Leuven)
Uniforme straatwand, samengesteld uit midden 19de-eeuwse enkelhuizen.


ID: 42450 | Bouwkundig element

Breigoedfabriek

Riddersstraat 57 (Leuven)
Voormalige breigoedfabriek Fabota, in 1893 door R. Hottat in Waver gesticht en sinds 1924 gevestigd in Leuven.


ID: 206425 | Bouwkundig element

Stadsschool nummer 4

Riddersstraat 60, 66 (Leuven)
Jongensschool, in 1884 opgetrokken naar ontwerp van E. Frische en geïnspireerd op de modelschool van E. Hendrickx uit 1873 in Brussel. Het complex is opgetrokken in eclectische stijl en bestaat uit een directeurswoning en een haaks daarop ingeplante schoolvleugel.


ID: 206429 | Bouwkundig element

Hoekpand met Vaartstraat

Rijschoolstraat 2 (Leuven)
Stilistisch aansluitend bij het ensemble rondom de Rijschool. Ruim, drie bouwlagen hoog hoekpand, opgetrokken omstreeks 1840, met vier traveeën in de Vaart- en vijf traveeën in de Rijschoolstraat.