Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 28139 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ghellinck

Kortrijkstraat 70, 104, 110A-C (Wortegem-Petegem)
Het kasteeldomein de Ghellinck vormt een voorbeeld van een kasteeldomein met authentieke elementen uit de 19de eeuw. Het domein omvat het park met zijn waterpartijen, brugjes, omgracht voorhof en brug met drie bogen van het verdwenen kasteel op een oude motte, de vroegere dienstgebouwen zoals de voormalige paardenstal en zadelmakerij, archiefzaal, oranjerie en bibliotheek, een bijgebouw in Doornikse steen, de vroegere conciërgewoning en de voormalige jachtopzichterswoning.


ID: 28864 | Bouwkundig element

Weverij Tissage mécanique Vandendaele-Trivier-Verlinden et Derodere

Ninovestraat 62 (Ronse)
Oorspronkelijk zogenaamd "Tissage mécanique Vandendaele-Trivier-Verlinden et Derodere" (1882), wordt in 1888 "Vandendaele et Derodere", na verkoop in 1893 "Tissage mécanique Ephrem De Malander" en vanaf 1919 "Mechanische Weverij Achille Meulenyzer". Bouwaanvraag in 1882 door de industrieën Vandendaele & cie voor een fabriek met mechanische weverij.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 45250 | Bouwkundig element

Grenspaal

Kapellestraat (Zwalm)
Grenspaal in grijze hardsteen van 1778, in 2000 vervangen door een arduinen replica.


ID: 308182 | Landschappelijk element

Kerkdreef

La Salettestraat (Maarkedal)
Centraal in het dorpsbeeld van Louise-Marie bevindt zich een gekasseide lindendreef. De weg is aangelegd tijdens de ontstaansperiode van Louise-Marie in de negentiende eeuw. De dreef werd geplant in 1899 en later heraangeplant met linde.


ID: 135216 | Landschappelijk geheel

Burreken en vallei van de Maarkebeek stroomopwaarts Maarke

Zegelsem (Brakel), Sint-Kornelis-Horebeke, Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Maarke-Kerkem, Schorisse (Maarkedal), Mater (Oudenaarde)
Dit gebied strekt zich over het grondgebied van de gemeenten Brakel, Horebeke en Schorisse uit. Het omvat de bronhoofden van de Maarkebeek (Krombeek) en een deel van de loop van de Maarkebeek. Het heuvelig karakter van dit gebied wordt veroorzaakt door de sterke erosiewerking van talrijke kleine waterlopen. Het bodemgebruik bestaat hoofdzakelijk uit een afwisseling van bossen en graslanden. Er zijn talrijke zichten op de omgeving.


ID: 73815 | Bouwkundig element

Wegkruis met linden

Kleibergstraat (Brakel)
Wegkruis beschaduwd door twee linden in nabijheid van dichtgeslibde spaarvijver. Oorspronkelijk houten kruisbeeld circa 1985 vervangen door van elders afkomstig Christusbeeld op betonnen kruis onder dito afdakje.


ID: 28545 | Bouwkundig element

Molen van Tribury

Doorniksesteenweg (Ronse)
De Molen van Tribury werd gebouwd in het midden van de negentiende eeuw. Deze stenen grondzeiler bleef draaien tot 1926. Nadien werd de molen gebruikt als woning of vakantieverblijf.


ID: 28115 | Bouwkundig element

Sint-Margriethospitaal

Zottegemstraat 8-10 (Maarkedal)
Overblijfsel van het voormalig Sint-Margriethospitaal. Gebouw van één verdieping en vijf traveeën, tenminste uit de 18de eeuw maar waarschijnlijk eerder opklimmend tot de 17de eeuw; daarvan slechts weinige zichtbare sporen, door 20ste-eeuwse aanpassingen zowel van voorgevel, binnenhuis en door uitbreiding aan achterzijde.


ID: 43759 | Bouwkundig element

Parochiezaal De Kroon

Dorpsstraat 12 (Horebeke)
Vroegere toneelzaal; gebouwd in 1912 door architect Colpaert.