Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

386 resultaten


ID: 132560 | Landschappelijk element

Knotbomenrij als perceelsafsluiting

Barelstraat (Bornem)
Een smalle strook grasland wordt langs drie zijden begrensd door een lage rij knotwilgen. De bomenrij markeert de perceelsgrens en wordt verder aangevuld met hakhout.


ID: 132561 | Landschappelijk element

Knotbomenrij en hakhout bij vlasrootput

Barelstraat (Bornem)
Bereikbaar via een onverharde wegel vanaf de Barelstraat ligt een smalle langwerpige waterplas met beboste oevers. Het gaat om een voormalige vlasrootput die al zichtbaar is op 19de-eeuwse kaarten. De huidige beplanting rondom de put bestaat uit een knotbomenrij en groepjes es, zwarte els, en kornoelje die als hakhout worden beheerd.


ID: 1861 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Barelstraat 22 (Bornem)
Intacte kleinschalige dorpswoning vermoedelijk van circa 1844.


ID: 1862 | Bouwkundig element

Fort van Bornem

Barelstraat 228 (Bornem)
Fort, deel uitmakend van de Hoofdweerstandsstelling, waartoe beslist werd in 1906 en waarvoor de werken startten in 1907. Het Fort van Bornem werd als laatste in de rij opgetrokken.


ID: 305241 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost

Barelveldweg 37 (Bornem)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'.


ID: 132614 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting

Beerdonkstraat (Bornem)
Een jonge aanplanting van populier heeft een onderetage van verschillende wilgensoorten waaronder de gele bindwilg. Deze wilgensoort werd vroeger intensief gekweekt omwille van de buigzame twijgen die jaarlijks geoogst werden voor de mandenvlechterij. De uitgeschoten wilgen vormen een relict van de vroegere wijmencultuur.


ID: 132615 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting

Beerdonkstraat (Bornem)
Een perceel weiland telt nog talrijke jong uitgeschoten wilgen. Onder de verschillende wilgensoorten is ook de gele bindwilg. Deze wilgensoort werd in de 19de en 20ste eeuw intensief gekweekt omwille van de buigzame twijgen die jaarlijks geoogst werden voor de mandenvlechterij. De uitgeschoten wilgen vormen een relict van de vroegere wijmencultuur in de polder.


ID: 302686 | Bouwkundig element

Sociale woningbouw naar ontwerp van D. Beckers

Beerdonkstraat 1-27, Luipegem 182-194 (Bornem)
Voorbeeld van een kleinschalige volkswijk van het type hofje, gebouwd in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Gezellige Woningen te Bornem en gelegen in het centrum van het landelijke gehucht Branst.


ID: 132613 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard langs Scheldedijk

Benedenstraat (Bornem)
Tegen de Scheldedijk en bijna volledig ingesloten door bos, ligt een uitgestrekte hoogstamboomgaard met vooral perelaars en appelaars. De fruitbomen zijn aangeplant op kleine ruggen tegen de natte ondergrond en de boomgaard wordt begraasd door ganzen.


ID: 132601 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Benedenstraat 22 (Bornem)
Een opgaande es markeert de hoek van een huiskavel langs de straatzijde en vormt een beeldbepalend element in de straat.