Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

139 resultaten


ID: 135015 | Landschappelijk geheel

Kwade Putten

Arendonk (Arendonk)
De bossen van ankerplaats Kwade Putten werden in de tweede helft van de 19de eeuw aangeplant, binnen een al wat ouder dambordvormig ontginningspatroon. De structuur van deze bossen, vooral naaldbossen, is nog gaaf bewaard. Ook komen er nog een aantal vennen voor, relicten van het vroegere heidelandschap. Sommige ervan werden omgevormd tot vijvers op een kasteeldomein. Het gebouwenpatrimonium van ankerplaats Kwade Putten betreft onder andere een kasteel, enkele villa’s, een boswachterswoning en twee kapellen, alle daterend van einde 19de eeuw-eerste helft 20ste eeuw. De reliëfsverschillen, de uitgestrektheid van de bossen (binnen wat voor de rest een landbouwomgeving is), de rust en het onbebouwde karakter zijn belangrijke kenmerken van de ankerplaats. De ankerplaats heeft dan ook een hoge belevingswaarde.


ID: 135369 | Landschappelijk geheel

Het natuur- en cultuurlandschap tussen de dorpscentra van Oosthoven, Oud-Turnhout en Arendonk

Arendonk (Arendonk), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De ankerplaats is, hoewel plaatselijk aangetast doorheen de tijd, een uniek voorbeeld van een compleet historisch heide – economiesysteem. Historisch – landschappelijk vormde het westelijke deel (de vallei van de Aa met de woonkernen Schuurhoven en Schuurhovenberg) een complex van akkers en graslanden (het zogenaamde infield), terwijl het centrale en oostelijke deel ervan een immense heidevlakte was (het outfield).


ID: 75374 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Akkerstraat 50 (Arendonk)
Woonstalhuis met parallel aanpalende langsschuur, op de hoek van Saren. Huidig voorkomen van circa 1900.


ID: 75375 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Akkerstraat 62 (Arendonk)
Woonstalhuis van drie traveeën onder een afgewolfd zadeldak. Lagere westelijke uitbouw onder een plat dak; vrijstaande langsschuur onder een golfplaten zadeldak.


ID: 75376 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Akkerstraat 72 (Arendonk)
Op de hoek met de broekstraat, woonstalhuis van drie en vier traveeën onder een zadeldak, reeds voorkomend op de Vandermaelenkaart van circa 1855.


ID: 75377 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Akkerstraat 81 (Arendonk)
Gerenoveerd boerenarbeidershuis op de hoek met de Kerkstraat van twee traveeën met een loodrecht geplaatst, aanpalende kleine schuur, beide onder zadeldak en opklimmend tot circa 1900.


ID: 75378 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Asselbergen 15 (Arendonk)
Op een driehoekig perceel gelegen hoeve met zuidelijk georiënteerd, in kern minstens tot circa 1860 opklimmend woonhuis/stal/schuur.


ID: 75379 | Bouwkundig element

Basisschool Sint-Clara

Begijnhof (Arendonk)
Rechthoekige bakstenen klassenvleugels van één bouwlaag onder zadel- en schilddaken, gekadastreerd in 1880, 1942 en 1953.


ID: 75380 | Bouwkundig element

Volkshuis van 1955-1956

Begijnhof 11 (Arendonk)
Gedenksteen van de eerste steenlegging in 1955 met bas-reliëf van kunstbeton door K. Boschmans.


ID: 75381 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Begijnhof 13 (Arendonk)
Villa met omhaagde voortuin, in 1904 gebouwd in opdracht van sigarenfabrikant J. Lenaerts maar bewoond door de gezusters Lenaerts. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met oeils-de-boeuf.