Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 88797 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen

Zandweg naar Aartrijke 2 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels gekasseid erf, van de straat afgescheiden door een haag en knotwilgen. Parallelle hoofdvolumes haaks op de straat, met ten zuiden het langgestrekte volume van boerenhuis en stal, en ten noorden de schuur.


ID: 88910 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel De Zandberg met park

Zeeweg 34-36 (Jabbeke)
Kasteeldomein "De Zandberg", een uitgestrekt, maar in 1930 grotendeels verkaveld domein, bestaand uit een neoclassicistisch kasteel gebouwd ca. 1874 in een omringend park. Het domein is langs de Zeeweg afgeschermd door een hele lange bakstenen muur, wat een beeldbepalend element vormt in het straatbeeld. Een ijskelder langs de Gistelsteenweg en een tot villa omgebouwde hovenierswoning in de Zeeweg op nummer 48, behoren tot het oorspronkelijke domein.


ID: 88909 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Zeeweg 4 (Jabbeke)
Eenvoudige dorpswoning, gebouwd in opdracht van Emile Jooris-Vermijlen en volgens de bouwaanvraag van 1899 maakte de woning deel uit van een samenstel van twee identieke woningen, waarvan het linkse huis werd gesloopt. In 1921-22 met één travee uitgebreid. Gele bakstenen rijwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 88911 | Bouwkundig element

Hovenierswoning bij kasteel De Zandberg

Zeeweg 48 (Jabbeke)
Gelegen op het domein van de historische "De Cleene Thems". Opvallend volume langs de Zeeweg, bestaande uit een centraal torenvormig volume van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak, geflankeerd door twee vleugels van anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldaken.


ID: 88763 | Bouwkundig element

Hoeve

Zomerweg 28 (Jabbeke)
Kleine 19de-eeuwse hoeve op begraasd erf. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen, beluikte vensters, lage varkensstal onder lessenaarsdak tegen de zijpuntgevel aan straatkant aan.


ID: 88799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerweg 41 (Jabbeke)
Hoeve met twee parallelle, haaks op de straat ingeplante 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen. Woonhuis van één bouwlaag en zes traveeën waaronder twee opkamertraveeën, op gepekte plint en onder een pannen zadeldak.


ID: 209443 | Bouwkundig element

Militair domein en natuurgebied

Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.


ID: 57940 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Moerbeyerboom

Langedorpweg 4 (Zuienkerke)
Voormalig omwalde hoeve gelegen op terp, Hoeve bestaande uit losse bestanddelen getypeerd door verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met rood geschilderd houtwerk. Aan zuidzijde van het erf langgestrekte vleugel met boerenwoning, aanpalende stalgebouwen met voormalig wagenhuis en schuurgedeelte, in kern minstens 18de-eeuws.


ID: 57958 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bakhuis

Oude Weg 3 (Zuienkerke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 18de eeuw zoals aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778. Ooorspronkelijk van het langgeveltype, haaks op de straat ingeplant. Boerenwoning opgevat als een verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak. Vooraan het erf bakhuis met oven, witgekalkt op gepekte plint.