Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 44129 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Veracx

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Vlasfabriek gesloten in 1969, heden gebruikt als manege. Achterliggende kleiput; rootputten, omgebouwd tot paardenstallen.


ID: 60955 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen van pannenfabriek Marcke-bij-Kortrijk

Michel Vandewielestraat (Kortrijk)
Een ronde, rode bakstenen fabrieksschoorsteen markeert de locatie van de pannenfabriek Marcke-bij-Kortrijk die op deze plaats opgericht werd in 1899.


ID: 91529 | Bouwkundig element

Villa Rodemont

Heulsestraat 96 (Lendelede)
Alleenstaande woning met cottage-invloeden, volgens kadaster opgetrokken in 1911. Vrijstaande woning van één bouwlaag onder schild- en zadeldak. Aan de straatzijde een houten vijfzijdige erkeruitbouw op bakstenen basis.


ID: 88287 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Antonius

Terluchtestraat 8 (Oostkamp)
De gebouwen van de brouwerij zijn gebouwd in 1928. De brouwerij is modern opgevat, ingedeeld volgens het cascadesysteem, waarbij het brouwproces verloopt vanuit de zolderverdieping tot in de kelder. Bedrijfspand van vijf traveeën en twee bouwlagen + entresol, afgedekt door twee gekoppelde zadeldaken met mechanische pannen. In het topstuk gevelplaat met opschrift onder een nisje met Sint-Antoniusbeeld.


ID: 212345 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuw Egemseweg 2 (Pittem)
Langs de straat gelegen hoeve, omzoomd door meidoornhaag. Gelegen bij de grens met Koolskamp, met gebouwenbestand uit het interbellum, op oudere site.


ID: 212272 | Bouwkundig element

Herberg Het Kruis

Kasteeldreef 2 (Pittem)
In 1912 gebouwd. Herbergfunctie van 1912 tot circa 1965. Roodbakstenen woning van één bouwlaag en respectievelijk drie (Egemsebinnenweg), één (afgeschuinde hoek) en vier (Kasteeldreef) traveeën, onder vernieuwd schilddak.


ID: 88861 | Bouwkundig element

Herberg en afspanning De Steenoven

Gistelsteenweg 157 (Jabbeke)
Voormalige herberg en afspanning "De Steenoven", volgens het kadaster gebouwd in 1868 in opdracht van de Brugse brouwer Firmin Jooris. De bouwaanvraag van deze woning, daterend van 1866 en ingediend door Jooris, werd bewaard in het gemeentearchief van Jabbeke, evenwel zonder tekeningen.


ID: 201130 | Bouwkundig element

La Brique Military Cemetery No 1

Pilkemseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd vanaf mei 1915. De begraafplaats is ingericht door R. Blomfield en G.H. Goldsmith. Het is een kleine begraafplaats, omgeven door een haag, met een tweeledig toegangshek en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 87217 | Bouwkundig element

Maalderij en cichorei-ast

Klokkestraat 11 (Tielt)
Voormalige maalderij en cichorei-ast, daterend uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, en waar zich in de periode 1836-1943 de "Klokkemolen" bevindt.


ID: 88862 | Bouwkundig element

Villa De Thiende Uytvanck 1846

Gistelsteenweg 173 (Jabbeke)
Opmerkelijke neoclassicistische woning, in het fronton van naam en jaartal voorzien: "De Thiende Uytvanck 1846". De naam is volgens Franchoo overgenomen van het gelijknamige cijnshuis dat omstreeks 1629 op deze plaats werd opgericht. Een "uytvanck" of "uyttrede" is een uitweg tot de openbare weg van alle hoeves die in het gebied van een bepaalde heer lagen; bij het betreden van de handelsweg diende cijns op vee, vruchten of koren betaald te worden.