Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 81373 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint Maria Bernarda

Maria Bernardastraat 29 (Zwevegem)
Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens van 1945 en 1949.


ID: 213299 | Bouwkundig element

Gedenkteken 14de Linieregiment

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de deelname van het 14de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer. Brede, licht gebogen hardstenen muur. In het midden op enige afstand van deze muur staat een zwartgranieten rechthoekig blok op hardstenen basis.


ID: 201131 | Bouwkundig element

La Brique Military Cemetery No 2

Pilkemseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind door een haag, aan straatzijde door een bakstenen muur met smeedijzeren hek. Er is een 'Cross of Sacrifice', een bakstenen schuilgebouw, evenals onregelmatig aangelegde rijen met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 207623 | Bouwkundig element

Hoeve

Izegemsestraat 81 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen op oudere site. Roodbakstenen hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, toegankelijk via erfoprit in grind, afgesloten met ijzeren hek tussen gietijzeren pijlers.


ID: 213432 | Bouwkundig element

Restanten Belgische militaire keuken Frontzate

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


ID: 305217 | Bouwkundig element

Belgische betonnen militaire post Frontzate

Proostdijk (Diksmuide)
Restanten van een betonnen constructie in de westelijke berm van de voormalige spoorwegbedding Diksmuide–Nieuwpoort. Deze spoorwegbedding was tijdens de Eerste Wereldoorlog ingericht als Belgische eerste verdedigingslinie.


ID: 213434 | Bouwkundig element

Belgische mitrailleurpost Frontzate

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de berm langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


ID: 213569 | Bouwkundig element

Medische post Frontzate

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
Rechthoekige constructie opgetrokken aan de hand van bakstenen en beton. Medische post uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide, die tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt werd tot de Belgische eerste verdedigingslinie.


ID: 308479 | Bouwkundig element

Dubbele Belgische mitrailleurpost

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Dubbele betonnen constructie, opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort. Achter en in de spoorwegberm werd de Belgische eerste linie aangelegd. Het betreft een dubbele Belgische mitrailleurpost gericht naar de overstroomde IJzervlakte.


ID: 86617 | Bouwkundig element

Villa Engelsch Hof

Felix D'Hoopstraat 168 (Tielt)
Dieper gelegen villa, voorheen gekend als het "Engelsch Hof", in oorsprong een 17de-eeuws buitengoed, in de 19de eeuw omgebouwd tot kasteelhoeve en in de jaren 1940 in historiserende stijl verbouwd naar verluidt naar ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge. Omlopend terrast, toegankelijk via centrale steektrap. Villa in gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder schilddak. Op zuidwestelijk hoek, oudere kern van geïntegreerd torenvormig woonhuis van oorspronkelijk drie traveeën, heden een brede travee en drie bouwlagen onder tentdak (zwarte pannen); hoge hoeksteunberen. Aan oostzijde, aanbouw van twee bouwlagen in historiserende stijl.