Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 131193 | Landschappelijk element

Vier geknotte linden bij een wegkruis

Gauwinkel, Riebeke (Brakel)
Vier geknotte linden werpen hun schaduw af bij het wegkruis aan het kruispunt van Riebeke met Gauwinkel.


ID: 73766 | Bouwkundig element

Maalderij

Gauwstraat 1/1-2, 1/4-6 (Brakel)
Leegstaande maalderijgebouwen naar verluidt tot voor tien jaar in gebruik, interieur en installatie ontmanteld. Volgens kadasterarchief en cartografisch materiaal bebouwing, oorspronkelijk horend bij eigendom Neerstraat nummer 54, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Sinds de eerste helft van de 19de eeuw oliemolen, aangedreven door paardenkracht.


ID: 73769 | Bouwkundig element

Confectieatelier

Gauwstraat 15, 15A-B (Brakel)
Achterin gelegen fabrieksgebouwen. Voormalig confectieatelier opgericht in 1924. Drie puntgevels van verschillende breedte, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak.


ID: 73767 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gauwstraat 3 (Brakel)
Woonhuis palend aan en voorheen horend bij nummer 1 uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen op natuurstenen plint onder zadeldak.


ID: 73768 | Bouwkundig element

Villa

Gauwstraat 7 (Brakel)
Villa naar verluidt in 1938 naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) in opdracht van veearts Vanderhauwaert gebouwd. Geelbakstenen breedhuis van twee bouwlagen, drie traveeën met dubbelhuisopstand + rechts poorttravee; schilddak (kunstleien) met zinken nokbekroningen.


ID: 43713 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Gentsestraat 7 (Brakel)
Semigesloten hoeve gelegen naast de verdiepte vroegere trambedding van de lijn Oudenaarde-Geraardsbergen, tracé in het landschap gemarkeerd door met populieren afgeboorde langgerekte terreininzinking. Hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, boerenwoning deels teruggaand op ouder huis; deels gekasseide binnenplaats met mestvaalt in de oosthoek en waterpomp aan gemetste pijler schuin tegenover de voordeur.


ID: 73771 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Geraardsbergsestraat (Brakel)
Elektriciteitscabine van 1939. Geel en bruine bakstenen lijstgevel met spaarvelden, verticaal opschrift CED en deur onder betonnen luifel op consoles.


ID: 73775 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Den Olifant

Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Voormalige afspanning, heden gesloten hoeve met woonhuis aan de straat, beschaduwd door drie linden. Volgens overlevering gebouwd circa 1810-1811, afspanning reeds na korte tijd stopgezet. Boerenwoning van acht traveeën onder wolfsdak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw rondom vierkante binnenplaats


ID: 130858 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Op traditionele wijze zijn drie gekandelaarde lindebomen aangeplant bij de zuid-west gevel van het hoevegebouw om er als schermbeplanting te functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. De bomenrij beschermd het woonhuis vooral tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn min of meer in een verticaal vlak geleid en steken boven de onderste dakrand uit. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 241cm.


ID: 73772 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Ruygerswatermolen

Geraardsbergsestraat 20 (Brakel)
Gesloten hoeve in baksteenbouw onder pannen zadeldaken, vroeger met watermolen, gelegen naast Dorenbosbeek met verdwenen bijpas en spaarbekken.