Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 73770 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Geraardsbergsestraat 3 (Brakel)
Onderkelderd enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën. Combinatie baksteenarchitectuur en nieuwe zakelijkheid, mogelijk verbouwing van oudere kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73773 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Geraardsbergsestraat 34-36 (Brakel)
Twee aanpalende breedhuizen van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens repeterend schema, uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73774 | Bouwkundig element

Stadswoning

Geraardsbergsestraat 38 (Brakel)
Witgeschilderd bakstenen breedhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (zwart geglazuurde pannen). Lijstgevel met mooie houten kroonlijst op modillons; sierankers; poort met I-latei en blind bovenvenster.


ID: 130857 | Landschappelijk element

Geschoren beuk als hoekboom

Geraardsbergsestraat 84 (Brakel)
Geschoren beuk als hoekboom bij een woonkavel en langs een losweg. Oorspronkelijk hoorde de boom bij een inmiddels verdwenen hoeve. Mogelijks was deze topiary een onderdeel van een erfafsluiting bij een boerentuintje dat zich situeerde op het erf. Deze geschoren vorm had een hoogte van ruim 3 meter en een kruindoormeter van 2,5 meter.


ID: 74037 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning

Geutelingenstraat 6 (Brakel)
Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning, opgericht circa 1870. Onderwijzerswoning met typerende bouwkenmerken uit midden de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Tegen de achtergevel van de onderwijzerswoning aanleunend schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ommuurde en geplaveide speelplaats. Achterin gelegen overdekte speelplaats onder zadeldak op ijzeren zuiltjes.


ID: 73776 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Groeneweg 3 (Brakel)
Semigesloten hoeve, met U-vormige aanleg, en café, met erftoegang aan Driestenbroekestraat. Gemoderniseerde bakstenen dienstgebouwen met pannen zadeldaken rondom gekasseid erf. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; bevat elementen die verwijzen naar vroegere woning in hout- en leembouw.


ID: 74091 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

Groenstraat 11-15, 15A (Brakel)
Klooster van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel en bijbehorende onderwijsinstelling, voorheen "Kostschool St.-Franciscus van Assisi", sinds 1947-48 zogenaamd "Instituut Stella Matutina". Klooster als bijhuis van het moederklooster van de congregatie te Opbrakel opgericht in 1837 in een achterin gelegen molenaarswoning met stenen korenwindmolen. Minstens sinds 1850 bestaande bijbehorende kostschool. Nadien voortdurend uitgebreid, verbouwd en vernieuwd. Sinds eind jaren 1920 bezat het complex reeds grosso modo zijn huidige aanleg. Onder impuls van V. De Meyer, geestelijk directeur van 1945 tot 1980, vonden eind de jaren 1940 en in de jaren 1960 ingrijpende aanpassingen plaats.


ID: 74092 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Groenstraat 40 (Brakel)
Dorpswoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint..


ID: 200836 | Landschappelijk element

Kasseiweg Haaghoek

Haaghoek (Brakel), Haaghoek (Horebeke)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 43714 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Haaghoek 12 (Brakel)
Opvallende grote gesloten hoeve in baksteenbouw uit de 18de tot 19de eeuw, nog aangepast en enigszins uitgebreid in het derde kwart van de 19de eeuw; teruggaand op hoeve met vier losse gebouwen opgesteld rondom vierkant erf. Zijdelings aan de straat palende ruime boerenwoning van negen traveeën onder kunstleien zadeldak.