Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 73817 | Bouwkundig element

Hoeve en wegkruis

Kleibergstraat 41 (Brakel)
Achterin gelegen hoeve met U-vormige aanleg, bereikbaar via oplopend pad. Open erfzijde beschaduwd door grote olm. Complex minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Betonnen wegkruis onder een leilinde en omringd door een laag hek, verscholen tussen aanplantingen van oplopende wegberm.


ID: 130855 | Landschappelijk element

Opgaande olm als hoekboom

Kleibergstraat 41 (Brakel)
Langs de losweg werd de kadastrale grens van het perceel waar het hoevetje op staat vastgelegd met een opgaande olm.


ID: 130856 | Landschappelijk element

Twee linden bij veldkruis

Kleibergstraat 41 (Brakel)
Zichtbaar van op de N8 (Kleibergstraat) staat een lindeboom bij een wegkruis.


ID: 73818 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleibergstraat 55 (Brakel)
Kleine hoeve met losse bestanddelen. Huidig woonhuis aan de straat, naar verluidt in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van afgebrand naar het zuiden georiënteerd boerenhuis aan grote linde.


ID: 73819 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kleibergstraat 62 (Brakel)
Gewitte bakstenen boerenwoning van oorspronkelijk twee, later vier traveeën onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw; aanpalende stal waarschijnlijk omgevormd tot uitbreiding van woning. Moestuin en in straatbocht gewit bakstenen bakhuis.


ID: 73814 | Bouwkundig element

Slijpkotmolen met hoeve

Kleibergstraat 8 (Brakel)
Gesloten hoeve, voormalige korenwatermolen in combinatie met boerenbedrijf. Voornaamste gebouwen van baksteen onder zadeldaken met U-vormige aanleg rondom gekasseid erf met mestvaalt; aan straatzijde afgesloten door lage stallen en toegangspoort met gewitte erfgevels. In het verlengde van het boerenhuis, aangebouwde molen. Verder nog dwarsschuur met wagenhuis en verbouwde stallen.


ID: 73820 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleistraat 14 (Brakel)
In straatbocht gelegen hoeve, bereikbaar via trapje. Site volgens kadasterarchief reeds bebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, totaal gewijzigd in het tweede kwart van de 20ste eeuw; open erf omringd door jongere bedrijfsgebouwen. Bakstenen boerenburgerhuis, volledig gebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van oud boerenhuis.


ID: 86022 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kleistraat 2 (Brakel)
Semigesloten hoeve met in U-vorm aaneensluitende gebouwen, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, later sterk verbouwd. Jongere bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadel- en wolfsdaken rondom gebetonneerde binnenkoer. Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel uit eind de 19de eeuw, aangebouwd tegen de straatgevel van de dwarsschuur.


ID: 73948 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kloosterstraat 36 (Brakel)
Semigesloten hoeve merendeels gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw; vernieuwing en vergroting van een oudere hoeve die kort na 1795 zou opgericht zijn. Bakstenen hoevegebouwen met jongere aanpassingen, vernieuwde delen en recent toegevoegde bedrijfsgebouwen; rechthoekige binnenplaats. Gesculpteerd hardstenen wegkruis opgesteld voor gecementeerde korfbogige gevelnis rechts in straatgevel van stallen.


ID: 73946 | Bouwkundig element

Korootkapel en boerenwoning

Kloosterstraat 4 (Brakel)
Voormalige Korootkapel van circa 1630, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen en bijbehorend voormalig huis van de bedienaar der kapel. Volgens Atlas der buurtwegen van 1844-48 gereduceerd tot twee vleugels in L-vorm van kapel en woning; later uitgebreid met bedrijfsgebouwen tot hoeve van het semigesloten type. Baksteenbouw met verwerking van Henegouwse hardsteen, enigszins aangepast in de 19de en de 20ste eeuw.