Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 132654 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde welkomstbomen bij het begin van de lange weg, die toegang verleent tot de, deels verdwenen, lager gelegen hoevetjes. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132656 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden met boomkruis

Vissegem (Brakel)
In de bocht van de weg staan op een talud drie gekandelaarde linden. Tegen de middelste werd een boomkruis bevestigd. Bomen in de hoek van een perceel, bij de bocht van een weg, werden ook geplant om het verder afsnijden van de weg te voorkomen. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132657 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Vissegem (Brakel)
Een beek begeleidende houtkant van meer dan 300 meter lang bestaande uit meerdere soorten. De soorten met sporen van een traditioneel kapbeheer zijn: es en haagbeuk als knotboom; schietwilg en els als hakhout. Een canadapopulier markeert er de hoek van een perceel en kraakwilg, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. De schietwilg waarvan sprake (in oorsprong wellicht een hakhoutstoof) heeft een omtrek van circa 7 meter en een totale hoogte van 25 meter. Het is een enorm groot meerstammig exemplaar. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van de diep uitgesneden beekoever.


ID: 132658 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs bronbeekje

Vissegem (Brakel)
Op de grens tussen Els en Michelbeke, langs een bronbeekje, staat een gemengde houtkant. Sporen van traditioneel beheer kunnen we vaststellen op haagbeuk, schietwilg, zwarte els en meidoorn. Zomereik en canadapopulier zijn in de houtkant aanwezig als opgaande bomen. De aanplantingen met canada’s zijn hier uitgevoerd met oude populierenklonen.


ID: 132660 | Landschappelijk element

Kaphaag bij verdwenen hoeve

Vissegem (Brakel)
Gemengde kaphaagrestanten als erfafsluiting bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Het gemengd voorkomen van els, haagbeuk, es, canadapopulier en kraakwilg geeft ons mogelijks een beeld van een veelal verdwenen praktijk.


ID: 132662 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde welkomstlindes bij een hoevetje. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132664 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant met populier als hoekboom

Vissegem (Brakel)
Gemengde houtkant op een talud met in deze beekvallei een erosie werende functie.


ID: 132667 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlindes bij een stalletje

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde linden bij een gebouwtje dat dienst doet als schuilhok voor vee. In de zomer zorgen deze bomen voor schaduw en beschermen ze de constructie tegen weer en wind.


ID: 214720 | Bouwkundig element

Wegkruis met linde

Vissegem (Brakel)
Wegkruis naast één overblijvende van de twee vroeger flankerende Linden, aan hoek veldweg Klein Kapittel.


ID: 214721 | Bouwkundig element

Wegkruis met twee linden

Vissegem (Brakel)
In oorsprong oud wegkruis tussen twee met kruin vergroeide gekandelaberde Linden, schuin ingeplant op rechter straathoek met Blomveld, aan viersprong en tegenover Heringstraat. Houten kruis aan decoratief uitgesneden bord met dito afdak.