Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 31653 | Bouwkundig element

Sint-Joriskapel

Hemelsveldstraat (Alken)
De quarta-capella van het Heilig Kruis en Sint-Joris was een filiaal van de Sint-Aldegondiskerk, reeds vermeld in de 17de eeuw. Het begevingsrecht was in handen van het kapittel van Huy.


ID: 134261 | Landschappelijk element

Parkje en hoogstamboomgaard van hoeve de Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.


ID: 135259 | Landschappelijk geheel

Landcommanderij Alden Biesen

Bilzen, Kleine-spouwen, Martenslinde, Rijkhoven (Bilzen)
Alden Biesen is gelegen aan de Kasteelstraat te Rijkhoven (Bilzen), een voormalig landbouwdorp. In 1220 werd door de abdis van Munsterbilzen en de graaf van Loon een kerkje met afhankelijkheden en akkers geschonken aan de Duitse orde, die er een commanderij oprichtte. De commanderij van Biesen groeide uit tot de hoofdzetel van de balije van de Nederlanden en kreeg hierdoor de benaming landcommanderij. Van het oorspronkelijke gebouwenbestand is vrijwel niks bekend. Vanaf 1543 werd gestart met de bouw van het huidige waterlslot. In latere bouwcampagnes volgde de bouw van de verschillende andere gebouwen op de site. Rond een centrale fontein werd een formele tuin aangelegd en eind 18de eeuw werd een Engels park aangelegd.


ID: 701 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve gedateerd 1820 en omgeving

Driesstraat 22-24 (Bilzen)
Reeds op de Ferrariskaart staat een langgestrekte hoeve aangeduid op deze plaats; hiervan bleven geen sporen bewaard. De oude kern van de huidige gebouwen dateert van 1820. Bij de hoeve ligt een hoogstamboomgaard en moestuin afgesloten door een meidoornhaag.


ID: 700 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gesloten hoeve van 1849

Jaak Vandersandenstraat 40 (Bilzen)
Ruime, gesloten hoeve van 1849, wat achteruitgelegen ten opzicht van de weg, en door een oprit ermee verbonden. De hoeve is omgeven door een boomgaard en de oorspronkelijke perceelsgrenzen worden nog afgebakend door resten van meidoornhaag.


ID: 303263 | Landschappelijk element

Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


ID: 212405 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gesloten vakwerkhoeve met hoogstamboomgaard

Lethenstraat 5 (Bilzen)
De hoeve met hoogstamboomgaard is gelegen aan de Lethenstraat, een vrij smalle weg die van het gehucht Reek naar Leten leidt.


ID: 305762 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden van de landcommanderij Alden Biesen

Maastrichterallee (Bilzen)
De landcommanderij Alden Biesen, waarvan het ontstaan terug voert tot de 13de eeuw, bezat vanaf 1593 een grote en een kleine hoogstamboomgaard ten noorden en zuiden van de lindendreef Maastrichterallee.


ID: 665 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Blondeswinning en omgeving

Sapstraat 25 (Bilzen)
Belangrijke gesloten hoeve met 17de-eeuwse kern en hoogstamboomgaard. Bak- en mergelstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkant, gekasseid erf, dat open is in de zuidelijke hoek.


ID: 305202 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Vossenkuilstraat (Bilzen)
Relict van een hoogstamboomgaard.