Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

645 resultaten


ID: 132559 | Landschappelijk element

Omgracht hakhoutperceel

Barelstraat (Bornem)
Parallel met de Koningsbeek en grenzend aan een lindendreef ligt een volledig omgrachte smalle langgerekte strook hakhout op een talud. Het hakhoutperceel vormt de grens van een akkerperceel en omvat esdoorn, zwarte els, meidoorn, es, boswilg, zomereik en knotwilg. Er wordt nog beheer als hakhout toegepast.


ID: 132561 | Landschappelijk element

Knotbomenrij en hakhout bij vlasrootput

Barelstraat (Bornem)
Bereikbaar via een onverharde wegel vanaf de Barelstraat ligt een smalle langwerpige waterplas met beboste oevers. Het gaat om een voormalige vlasrootput die al zichtbaar is op 19de-eeuwse kaarten. De huidige beplanting rondom de put bestaat uit een knotbomenrij en groepjes es, zwarte els, en kornoelje die als hakhout worden beheerd.


ID: 132601 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Benedenstraat 22 (Bornem)
Een opgaande es markeert de hoek van een huiskavel langs de straatzijde en vormt een beeldbepalend element in de straat.


ID: 132640 | Landschappelijk element

Opgaande bomengroep

Binnendijkstraat (Bornem)
Op de Scheldeoever tegenover het Kasteel van Bornem staat in het zicht van het kasteel een opvallende bomengroep. Een es, een zomereik en een plataan werden hier samen aangeplant langs een onverharde losweg tussen twee akkerpercelen.


ID: 133032 | Landschappelijk element

Opgaande es met boomkapel

Nattenhaasdonk, Polderdam (Bornem)
Daar waar wegen samenkomen werd een boom geplant en kreeg deze een bijzondere betekenis door er een boomkapel in op te hangen. De Mariaverering kent zijn hoogtepunt in de meimaand, de bomen en de boomkapellen worden tegen dan onderhouden en versiert. Ook hier wordt deze traditie in ere gehouden.


ID: 300792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Boutersem

Leuvensesteenweg 248-250, Stationsstraat 82 (Boutersem)
Watermolen en eclectisch kasteel uit 1890 omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf begin 19de eeuw. Het domein werd later uitgebreid en herwerkt in laat-landschappelijke stijl, en bewaart diverse oude en zeldzame bomen. Het domein bewaart ook een tuinpaviljoen en een speelhuisje bij het molengebouw.


ID: 132813 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat (Brakel)
Een houtkant van 66 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Es, veldesdoorn, rode kornoelje, gladde iep zijn er als hakhout beheerd en sleedoorn, eik, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 132815 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Bijstierstraat (Brakel)
Het weiland tegenover het erf aan de overkant (Bijstierstraat 6) is volledig afgeboord met een kaphaag die in hoofdzaak bestaat uit es en haagbeuk. Er staat ook een opgaande oude kloon van een Canadapopulier in de haag. Meidoorn, esdoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen.


ID: 132814 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat 6 (Brakel)
Een houtkant van 130 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Een oude uitgedunde kaphaag met es, els, haagbeuk en gladde iep; hakhout van gladde iep, hazelaar, els en els. Meidoorn, haagbeuk en eik staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 132670 | Landschappelijk element

Kaphaag van fladderiep en es

Borgveld 4 (Brakel)
Een oude kaphaag van in hoofdzaak fladderiep en es staat op de noord- en oostgrens van een erf bij een verbouwd hoevetje. De haag bestaat uit we aparte delen. Op de kadasterkaart van PC. Popp en de kaart van Van der Maelen is er langs de oostelijke haag een voetweg weergegeven, bovendien merken we dat er in de 19de eeuw hier geen gebouw aanwezig was. Op de Ferrariskaart (ca 1775) werd hier wel een hoevetje ingetekend en het erf was volledig afgeboord met een beplanting. In die tijd was het gebruikelijk om het erf af te boorden met houtkanten die nuttig waren als afsluiting, houtproducent (brand-, gerief-, constructiehout) en loofvoedering. Men gebruikte hiervoor een scheer- of kaphaag en hakhout. De nog aanwezige oude kaphaag van fladderiep is plaatselijk onderbroken en de vrijgekomen ruimte is opgevuld door een lijnaanplanting van drie opgaande lindebomen.