Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

626 resultaten


ID: 131338 | Landschappelijk element

Knotbomenrij in Honscallevallei

Markstraat (Herne)
De knotbomenrij, bestaande uit drie soorten, is aangeplant op een perceelsgrens haaks op de waterloop Honscalle. De graslanden behoren tot het bronamfitheater van deze beek. De dikste gewone es (Fraxinus exelsior) heeft een stamomtrek van 360 cm en knothoogte van zes meter. De dikste zomereik (Quercus robur) heeft een stamomtrek van 267 cm en een knothoogte van 550 cm. Daarnaast zijn er ook knotbomen van gewone haagbeuk (Carpinus betulus). De bomen zijn beeldbepalend in de omgeving door hun omvang en hoogte. Vermoedelijk behoren ze tot de oudste in de regio.


ID: 131344 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en wilg

Markstraat (Herne)
De bomenrij van zeventien knotessen (Fraxinus exelsior) en twee geknotte schietwilgen (Salix alba) staan op de perceelsgrens van twee landbouwpercelen. De bomen staan op onregelmatige plantafstanden en zijn een gewezen kaphaag.


ID: 131340 | Landschappelijk element

Twee welkomstboompjes van meerstammige geknotte essen

Markstraat 29 (Herne)
De twee meerstammige welkomstboompjes van gewone es (Fraxinus exelsior) bevinden zich aan beide zijde van een hek bij het toegangspad naar de voordeur. De meerstammigheid is een gevolg van het 'op struiken zetten' van een soort die zonder kunstmatige snoei als boom uitgroeit. De essen worden op een hoogte van twee meter geknot.


ID: 131075 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mottenbergstraat (Herne), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliƫf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131343 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs de Raesbeek

Rasbeekstraat, Torreborrestraat (Herne)
De gemengde houtkant bevindt zich op de oevers van de Raesbeek. Hij werd aangeplant om de oevers van de beek te verstevigen en om de drainage te regelen. De houtkant, met een representatieve groeivorm, is beeldbepalend in de vallei en accentueert de loop van de Raesbeek. De beplantingen, die periodiek worden gekapt, bestaan onder andere uit schietwilg (Salix alba), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gele bindwilg (Salix x rubens), ruwe iep (Ulmus glabra), gladde iep (Ulmus minor), sleedoorn (Prunus spinosa) en zomereik (Quercus robur).


ID: 131101 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrij op talud

Rendries (Herne)
De opgaande bomenrij van gewone es (Fraxinus excelsior) staat midden een weiland langs de Rendries. De elf hoogstammige bomen houden met hun wortelgestel een talud vast. Het talud loopt nog verder zuidwaarts door.


ID: 131104 | Landschappelijk element

Opgaande es in afsluitingshaag

Rendries 5 (Herne)
De opgaande gewone es (Fraxinus excelsior) bevindt zich op de perceelsgrens van een weiland ten oosten van de hoeve. De es staat in de afsluitinghaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna). De beplantingen liggen langs een landbouwweg die ten noorden van de hoeve vanaf de Rendries richting de Mark loopt. Daarnaast staat een ook een op enen gezette struik van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), geknotte bomen en een mispel (Mespilus germanica) in de haag.


ID: 131351 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs holle weg bij gemeentegrens

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant is aangeplant op de noordelijke zijde van een holle weg die op de grens ligt van de deelgemeenten Sint-Pieters-Kapelle (Herne) en Marcq (Edingen). Dit is tevens ook de provincie- en gewestgrens. Ook op de zijde van Marcq ligt een houtkant op het talud van de holle weg. In het talud dagzomen er rotsen. Er komen opgaand en knotbomen van zomereik (Quercus robur) in voor. Ook sleedoorn (Prunus spinosa), hakhout van wilg (Salix), opgaande bomen van Canadapopulier (Populus x canadensis), hakhout van gewone hazelaar (Corylus avallana) en veldesdoorn (Acer campestre). Er zijn ook veel stoven van olm,


ID: 131352 | Landschappelijk element

Gemengde houtkanten langs holle weg

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant op talud is aanwezig op beide zijden van een holle weg. Deze weg loopt haaks op de hoogtelijnen van de kouter 'Heizel' richting de vallei van de Mark. Zomereik (Quercus robur) en gewone hazelaar (Corylus avellana) zijn als zware hakhoutstoven aanwezig. Sleedoorn (Prunus spinosa), wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum), wilg (Salix multinervis) en gladde iep (Ulmus minor) komen voor, net als hakhout van gewone es (Fraxinus exelsior), waarvan een zware stoof met een omtrek van 600 centimeter en verschillende oude struiken van rode kornoelje (Cornus sanguinea). In de kruidlaag is hop (Humulus lupulus), kleine maagdenpalm (Vinca minor) en bosrank (Clematis vitalba) aanwezig.


ID: 131315 | Landschappelijk element

Opgaande es als erfbeplanting

Rooststraat 1 (Herne)
De gewone es (Fraxinus excelsior) staat ten zuidoosten van de hoeve Het Rozenhof. De opgaande boom heeft een hoogte van 27 meter en omtrek van 316 centimeter.