Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

626 resultaten


ID: 130163 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van es op talud

Makkegem (Zwalm)
Op een steil talud langs de straat die Vredesplein is genoemd staat een zéér oude hakhoutstoof van es. De hakhoutstoof is enorm en heeft een omtrek van circa 7 meter. Het is vermoedelijk een restant uit een houtkant die was aangeplant om de weg taluds te verstevigen en erosie te voorkomen.


ID: 130202 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Moldergem (Zwalm)
Een mooi gevormde knotes staat in de wegberm langs Moldergem. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130180 | Landschappelijk element

Essenkaphaag als erfafsluiting

Moldergem 93 (Zwalm)
Met uitzondering van de straatzijde is het erf afgesloten met een essenkaphaag. De haag heeft een knothoogte van 200 cm en de omtrek van de zwaarste stammen bedraagd circa 90 cm. Het is een reeds sterk uitgedunde kaphaag met plantafstanden van rond de 2 meter. Op het moment van de inventarisatie was er een unieke representatieve erfbeplanting aanwezig die bestond uit drie beplantingstypes op de perceelsrand, bestaan de uit een scheerhaag aan de straatzijde, een kaphaag rond het erf en een opgaande hoekboom.


ID: 130181 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Moldergem 93 (Zwalm)
Aan de straatzijde en in de hoek van het erfperceel staat een opgaande es als hoekboom. Op het moment van de inventarisatie was er een unieke representatieve erfbeplanting aanwezig die bestond uit drie beplantingstypes op de perceelsrand, bestaan de uit een scheerhaag aan de straatzijde, een kaphaag rond het erf en een opgaande hoekboom.


ID: 130217 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Noordlaan (Zwalm)
Aan de oostzijde van de Noordlaan, een oude holle weg die de noordflank van de Zwalmvallei beklimt, bevindt er zich een houtkant op talud. De houtkant wordt er nog op traditionele wijze als hakhout onderhouden en heeft zijn zwaarste hakhoutstoven in de kop van het talud. Deze houtkant voorkomt erosie en stabiliseert het talud aan de rand van de Zwalm Cauter.


ID: 133469 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande essen

Olmkensstraat 3 (Zwalm)
De zuidwest zijde van het erf van het Hof ter Hafselt wordt afgezoomd met een bomenrij van opgaande essen en één eik.


ID: 130272 | Landschappelijk element

Zes hakhoutstoven op talud

Ommegangstraat (Zwalm)
Op het hoog talud langs de ruilverkavelingsweg staat een restant uit een houtkant, bestaande uit zes oude hakhoutstoven van es (drie stuks), olm, vlier en sleedoorn. Het talud is ongeveer 3 meter hoog en bakent de hoger gelegen kouter af ten opzichte van de lager gelegen gronden die vroeger als weiland in gebruik waren. Het eeuwen oude talud is ontstaan door de continue aanwezigheid van beplantingen die het afspoelen door erosie van de vruchtbare bodems in het akkergebied kon voorkomen. De essenhakhoutstoven met een omtrek van soms meer dan 6,5 meter zijn hier nog de zeldzame getuigen en het restant van een hakhoutbeplanting die door de agrariërs werd onderhouden in functie van erosiebestrijding.


ID: 130339 | Landschappelijk element

Kaphaag van es met ingeplante afsluitingshaag van meidoorn

Rijkekleie 1-3 (Zwalm)
Het deels verkavelde erf van het Sint-Blasiushof is aan de straatzijde, waar de Rijkekleie een bocht van 90 graden maakt, afgesloten door een 65 meter lange kaphaag. De kaphaag heeft hier een knothoogte van 2,5 meter en is recent voorzien van een scheerhaag van meidoorn. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130337 | Landschappelijk element

Houtkant met opgaande es

Rijkekleie 16 (Zwalm)
Houtkant op een talud langs de Rijkekleie, in hoofdzaak bestaand uit opgaande es met aanvullingen van al dan niet natuurlijke aanrijking van haagbeuk en olm. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan.


ID: 130338 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag met relict van essenkaphaag

Rijkekleie 5 (Zwalm)
De erfafsluiting aan de oostzijde van de hoeve bestaat in hoofdzaak uit geschoren meidoorn. Vermoedelijk was dit in oorsprong een kaphaag van es. Deze meidoornhaag is er vermoedelijk gekomen nadat de kaphaag in onbruik is geraakt. In de haag zijn er twee doorgeschoten essen aanwezig en zien we, op verschillende plaatsen, nog de sporen van afgestorven essenstammetjes. De meidoornhaag wordt periodiek onderhouden in twee scheerbeurten, de eerste beurt na 15 juni en de tweede scheerbeurt in september.