Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 131026 | Landschappelijk element

Tweestammige welkomstlinde bij hoeve

Lierenhoek 7 (Lierde)
Bij een hoeve staat langs de straatkant een tweestammige linde. De boom werd aangeplant als welkomstboom en is vermoedelijk ontstaan uit de opslag van een inmiddels verwijderde oude lindeboom.


ID: 133058 | Landschappelijk element

Oude linde op achtererf

Molenstraat 15 (Lierde)
Op het achtererf bij de Z.W.-hoek van de hoeve staat een oude linde. Hij zou naar verluidt ca. 300 jaar oud zijn. De boomkruin en de hoogste delen van de stam zijn verdwenen. Wat nog rest van de stam heeft nog een hoogte van ca. 9 meter. Op dit stamgedeelte regenereert de boom met een zéér vitale groei.


ID: 133060 | Landschappelijk element

Opgaande lindeboom

St.Jans-Plein (Lierde)
Op het Sint-Jans-Plein, tegenover de pastorie en bij de dorpspomp, is een lindeboom aangeplant. De boom staat op het zuid-westen van de pastorie en is er mogelijks als schaduwboom geplant.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 300081 | Landschappelijk element

Park van Lint

Koning Albertstraat (Lint)
Het park van Lint werd kort na 1923 aangelegd in Engelse landschapsstijl rondom het in dezelfde periode gebouwde neoclassicisitsche kasteel Lindenhof.


ID: 301192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op kruispunt van wegen

Braambessenstraat, Catharinastraatje, Heirlandstraat (Lokeren)
Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. vermoedelijk fungeerde de linde ook als grensboom.


ID: 131438 | Landschappelijk element

Knotlinde bij abdijhoeve Oudenbos

Nonnenbosweg 2 (Lokeren)
Nabij de achtergevel van de abdijhoeve Oudenbos bevindt zich een knotboom, vermoedelijk een 18de-eeuwse kloon van de Hollandse linde (Tilia x europaea).


ID: 131039 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van gekandelaarde lindes

Dorp (Lommel)
Het driehoekige dorpsplein is omzoomd door 67 gekandelaarde linden. Het driehoekige dorpsplein wordt ook wel eens Marktveld genoemd, daar Jan IV, hertog van Brabant, Lommel in 1422 de toelating gaf een wekelijkse markt op maandag en voorts drie vrije jaarmarkten te houden. Deze driehoekige plaats vervulde aanvankelijk de functie van inperkplaats voor het vee.


ID: 131043 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Einde 78 (Lommel)
In de voortuin van een hoeve staan twee opgaande, gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea). Ze zijn beide geknot op een hoogte van ongeveer 9,5 meter. Deze linden vormen een historische eenheid met de bijhorende hoeve en fungeerden als welkomstbomen. Tevens zijn het ook schermbomen. De takken zijn zo geleid dat deze een scherm vormen voor de hoeve zodat deze als het ware wordt beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Aan de overkant van de straat staat ook een bomenrij van drie gekandelaarde schermlinden.


ID: 131042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schaduwlinde bij De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Centraal op het erf staat een oude gekandelaarde lindeboom. Het is een Hollandse linde die op het erf werd geplant als schaduwboom bij de mestvaalt en om het ingespannen paard te beschermen tegen de felle zomerzon.