Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

349 resultaten


ID: 132576 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Boskant 65 (Bornem)
Het erf van een boerderij wordt langs de straatkant deels afgesloten door een gemengde haag van voornamelijk meidoorn en haagbeuk met bijmenging van vlier, sleedoorn, hulst, liguster, taxus en veldesdoorn.


ID: 132583 | Landschappelijk element

Gemengde dreef met opgaande bomen

Branstsedreef (Bornem)
Van aan de begraafplaats van Branst tot aan het kruispunt met de Sint-Amandsesteenweg loopt over ca 1 km een dreef van opgaande bomen. De gemengde dreef bestaat deels uit plataan en esdoorn maar met inboeting van Amerikaanse eik en eik.


ID: 131081 | Landschappelijk element

Zilveresdoorns bij paviljoen De Notelaar

Notelaerdreef 8 (Bornem)
Langs het wandelpad in het park bij het paviljoen van De Notelaar staan niet ver van elkaar 3 zilveresdoorns. De opgaande bomen zijn mooi uitgegroeid en vormen blikvangers voor wandelaars in het park.


ID: 41588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kwabeek

Kwabeekstraat 4-6, Neervelpsestraat 1, 11 (Boutersem)
Kasteel in de kern opklimmend tot 1718, verschillende malen aangepast in de loop van de 19de eeuw en eclectisch verbouwd na 1922; kasteel met aanhorigheden omgeven door park van 16,5 hectare, in oorsprong hooghof-neerhof met watermolen en molenvijver; klassieke 18de-eeuwse dalbodemsite, heraangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1830-1835; heraanleg rond 1900 in laat-landschappelijke stijl; sinds 1980 gemeentelijk eigendom.


ID: 300800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Peten met tuin

Lubbeeksestraat 11 (Boutersem)
Eclectische villa die na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1919 werd heropgebouwd in eclectische stijl door Clement Peten. De oostvleugel van de voormalige hoeve werd heringericht als remise en stallen van de stoeterij. Omgeven door een informele 'herenboerentuin' (31 are) aangelegd circa 1860, met groentekelder en beplantingsheuvel; enkele monumentale bomen uit oorspronkelijke beplanting.


ID: 132813 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat (Brakel)
Een houtkant van 66 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Es, veldesdoorn, rode kornoelje, gladde iep zijn er als hakhout beheerd en sleedoorn, eik, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 300032 | Landschappelijk element

Houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen

Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.


ID: 133456 | Landschappelijk element

Veldesdoorn langs weg

Evensveldstraat (Brakel)
De geknotte veldesdoorn staat op de perceelsgrens van een weiland aan straatzijde. De boom, met omtrek 206 cm, was oorspronkelijk geknot op een hoogte van 1,8 m. De knothoogte is later verhoogd naar 2,5 m.


ID: 133458 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs gracht

Evensveldstraat (Brakel)
De soortenrijke houtkant staat langs een perceelsgrens met een grachtje. Aan de westelijke zijde staan enkele omvangrijke veldesdoornen. Naast knotveldesdoorn bevat de houtkant ook knotwilgen. Er komen in de houtkant ook opgaande grauwe abelen, gewone essen en populieren van een oude variƫteit voor. Meidoorn, sleedoorn en hazelaar behoren tot de natuurlijke verrijking van de houtkant.


ID: 132804 | Landschappelijk element

Knotesdoorn

Hayestraat (Brakel)
De geknotte gewone esdoorn staat ten zuiden van een toegangsweg naar de akker- en weilanden.