Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

349 resultaten


ID: 130387 | Landschappelijk element

Vederesdoorn bij niskapel

Kasteeldreef 5 (Brakel)
Een mooi gevormde vederesdoorn staat bij een niskapel aan de erftoegang bij een hoeve.


ID: 133407 | Landschappelijk element

Kaphaag langs voetweg en bosrand

Koningsweg (Brakel)
De kaphaag van voornamelijk haagbeuk bevindt zich in de bosrand van het een bos op de steilrand van de Sassegembeekvallei. De vijf geknotte en zijdelings geschoren haagbeuken en de knotesdoorn staat net ten westen van het pad 'Koningsweg'.


ID: 300666 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen en houtkanten - Sassegembeekvallei

Koningsweg (Brakel)
In de vallei van de Sassegembeek, ter hoogte van een noordelijke uitloper van het Brakelbos ten zuidwesten van Opbrakel, bevindt zich een cluster van knotbomenrijen en houtkanten.


ID: 133477 | Landschappelijk element

Houtkant bij Mijnwerkerspad

Livierenstraat, Roensveldstraat, Verrebeke (Brakel)
De houtkant bevindt zich op de oostelijke en de westelijke talud van het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorwegbedding. Hier is de spoorwegbedding ingegraven in de Wallekouter. Het huidige pad ligt in een holle weg gevormd door de taluds van de voormalige spoorwegbedding.


ID: 305832 | Landschappelijk element

Suikeresdoorn als vredesboom

Canadaplein (Brugge)
Het gedenkteken met plantsoen en vredesboom zijn in 1947 ingericht ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen. De suikeresdoorn is aangeplant als symbool van Canada (op de Canadese vlag staat een esdoornblad afgebeeld).


ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


ID: 305861 | Landschappelijk element

Opgaande linde en esdoorns als vredesbomen

Gaston Roelandtsplein (Brugge)
Op de hoek van de Generaal Lemanlaan en het Gaston Roelandtsplein staat een jonge, opgaande linde. Deze boom is in 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom dateert van 1920, aangeplant ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 werd deze linde gerooid omwille van ziekte en instabiliteit. Er werd in 2016 een nieuwe linde geplant die voorzien is van een ondergrondse boombunker.


ID: 305858 | Landschappelijk element

Laanbeplanting van opgaande linden en esdoornen als vredesbomen

Leopold I-laan (Brugge)
De laanbeplanting in de Leopold I-laan bestaat uit lindes en esdoorns en is aangeplant ter herdenking van de bevrijding van Brugge (Tweede Wereldoorlog).


ID: 134484 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Groot Asdonk met tuin

Asdonkstraat 39-41 (Diest), Asdonkstraat (Tessenderlo)
De hoeve van Groot Asdonk, met huis van plaisantie, werd rond 1760 door Arnold Cox gebouwd op de 'Brabantse Hoek', een gebied van natte podzolbodems, heide en vennen, op de grens met Tessenderlo-Engsbergen. Cox was jurist en drossaard van Diest, en stamde uit een Maaslands geslacht, waaruit de rentmeesters van Aldenbiezen werden gerekruteerd. Het geheel is omgeven door 'Jardin anglais' of 'anglo-chinois' van 6 hectare ; vermoedelijk aangelegd rond 1810 op oude kleiwinning; verrukkelijk labyrint van eilandjes, landtongen, landengten, kanaaltjes, heuveltjes, uitbundig slingerende paden tussen bemoste walletjes, rododendronmassieven en enkele zeldzame soorten eik.


ID: 134471 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Warandepark

Graanmarkt, Sint-Janstraat 2, 2A (Diest)
De Warande is een heuvel van Diestiaans ijzerzandsteen in het midden van de stad, met een donjon­ motte en sporen van een 14de-eeuwse burcht. Het park werd aangelegd in landschappelijke stijl circa 1880 met als middelpunt de donjonmotte als lindenprieel. In het park bevinden zich archeologische resten, een omheiningsmuur, drossaardswoning met portierswoning en een neoclassicistisch herenhuis (1847-1848) omgevormd tot monumentale toegangspoort.