Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

252 resultaten


ID: 132293 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Gijberg, Koetsweg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van de oude Koetsweg, een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande Canadapopulieren, opgaande gewone esdoorn, opgaande witte paardenkastanjes, iep, opgaande zomereik, gewone haagbeuk, zoete kers, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar en kruisbes.


ID: 132262 | Landschappelijk element

Brede houtkant op talud

Greb (Voeren)
De brede gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout van gewone es, hakhout en opgaande bomen van gewone robinia, gladde iep, eenstijlige meidoorn, zomereik, zoete kers, hakhout van gewone hazelaar en hakhout van witte paardenkastanje. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132265 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Greb (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud dat in het noordelijk deel langs een pad tussen weilanden loopt en in het zuidelijk deel tussen akkerland. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit opgaande Canadapopulieren, eenstijlige meidoorn, hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande zomereik, hazelaar, geknotte schietwilg, hakhout van gewone robinia, sleedoorn, kardinaalsmuts, rode kornoelje, iep en roos. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132268 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Greb (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een holle weg die zich tussen akker- en weiland slingert. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout van gewone robinia, opgaande bomen van zomereik, hakhout en opgaande bomen van gewone es, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, knotbomen van gele bindwilg, gewone hazelaar, en hakhout van olm. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132380 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

Grijzegraaf, Moleke, Mulleke (Voeren)
De gemengde houtkant staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en knotbomen van schietwilg, hakhout van zwarte els, eenstijlige meidoorn, knotbomen van gele bindwilg, kraakwilg, opgaande Canadapopulieren, hakhout van gewone robinia, knotbomen van gewone es, boswilg en gewone hazelaar. Het hakhout van schietwilg heeft een omtrek tot meer dan 300 cm, de geknotte schietwilgen hebben een omtrek van meer dan 400 cm. Het hakhout van zwarte els heeft een omtrek tot meer dan 600 cm.


ID: 131762 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Hagelstein (Voeren)
De oude uitgedunde kaphaag staat op de perceelsgrens van een bos en een weiland. De kaphaag bestaat hoofdzakelijk uit geknotte haagbeuken. Er is een bijmening met onder andere gewone hazelaar, boswilg, opgaande zomereik en hulst. Meidoorn is aanwezig als veekeringshaag.


ID: 131763 | Landschappelijk element

Houtkant bij weidepoel

Hagelstein (Voeren)
De gemengde houtkant is aangeplant bij de oever van een poel in een weiland. De soortensamenstelling bestaat uit gewone hazelaar, opgaande gewone es, meidoorn en een schietwilg.


ID: 131768 | Landschappelijk element

Houtkant op spoorwegberm Lijn 38

Hagelstein, Mabrouck (Voeren)
Gemengde houtkant van onder andere gewone hazelaar, gewone es en zwarte els die de spoorwegbedding van de voormalige lijn 38 begeleidt. Spoorlijn 38 is een voormalige Belgische spoorlijn in het Land van Herve die van Chênée tot Blieberg loopt. Het tracé van de spoorlijn is reeds gemarkeerd op de topokaart van 1873, en werd eind 19de eeuw effectief aangelegd. Op de topokaart van 1904 verschijnt de spoorlijn met de steile beplante taluds. De spoorlijn is in 1992 opgebroken en doet nu dienst als fiets- en wandelpad.


ID: 131847 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Heijdt (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich langs een holle weg die tussen weilanden met hoogstamboomgaarden loopt. De houtkant bestaat uit gewone es, gewone kardinaalsmuts en sleedoorn en hakhout van gewone hazelaar.


ID: 131850 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Heijdt, Mariahof (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich langs een holle weg die tussen weilanden met hoogstamboomgaarden loopt. De houtkant bestaat uit knotbomen van zomereik, knotbomen en hakhout van gewone es, zoete kers, meidoorn, sleedoorn, gewone hazelaar, roos en gewone kardinaalsmuts.