Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

364 resultaten


ID: 130226 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn

Gaverbosdreef 46 (Zwalm)
Het erf is op traditionele wijze ingedeeld met een moestuin, een hoogstamweideboomgaard, een huisweide en een geriefbosje. Het geheel is rondom afgesloten met een mooi onderhouden afsluitingshaag van meidoorn al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met veldesdoorn, haagbeuk en olm. Bij de inkom van het erf is de meidoornhaag geleid in een sierlijke boog rond het toegangshek.


ID: 130165 | Landschappelijk element

Gemengde veekering bij hoogstamboomgaard

Heufkensstraat 22-24, Neerkouter (Zwalm)
Een weerhaag, ooit dienstig als veekering, staat er langs de Neerkouter om een huisweide met boomgaard af te sluiten. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met meidoorn in dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten. Dat het een oude haag is blijkt uit de vele bijmengingen die er door natuurlijke verrijking in terecht zijn gekomen.


ID: 130329 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Heuvelgem (Zwalm)
Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit meidoorn, es, vlier en olm. De houtkant wordt als hakhout beheerd. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud was hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130335 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
Het erf bij de hoeve Heuvelgem 23 situeert zich hoog, net achter het steile talud dat zich langs de straat bevind. Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit linde, haagbeuk, meidoorn, es, eik, vlier en olm. Ze worden als hakhout beheerd, verschillende zijn uitgegroeid tot boom en worden geknot. Er zijn ook aanplantingen van laurierkers en dwergcypres. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud werd hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130132 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk bij boomgaard

Hundelgemsebaan 74 (Zwalm)
Een lang uitgerekt perceel, aansluitend bij de woning Hundelgemsebaan 74, is als hoogstamboomgaard in gebruik en werd op traditionele wijze afgezet met een afsluitingshaag. Het is een scheerhaag waarvan het achterste deel, aansluitend bij de landbouwweg, in meidoorn en met zéér dichte plantafstanden is uitgevoerd. De twee flanken van de boomgaard zijn in een haagbeukenhaag uitgevoerd. De scheerhoogte is rondom op 150 cm uitgevoerd.


ID: 130113 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef, Paulatemstraat (Zwalm)
In het kasteeldomein van Beerlegem bij een recent bebost weiland staat langs de Paulatemstraat een weerhaag, ooit dienstig als veekering. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten.


ID: 130134 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshagen bij moestuin

Kerkstraat (Zwalm)
Een gemengde afsluitingshaag bij een moestuin, in oorsprong bestaande uit deels meidoorn en deels taxus met inboet van haagliguster en haagbeuk en natuurlijke bijmenging van esdoorn, es en hulst. Het betreft een scheerhaag die met uitzondering van es geschoren wordt op scheerhoogte. De doorgeschoten essentakken worden hier geoogst vermoedelijk voor geriefhout zoals: bomenstaken of schopstelen.


ID: 132652 | Landschappelijk element

Weerhaag van meidoorn bij hoogstamweideboomgaard

Kerkstraat (Zwalm)
De hoogstamweideboomgaard is voorzien van een weerhaag, ooit dienstig als veekering. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluitingen bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten.


ID: 130212 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn

Kortendries (Zwalm)
In de rand van een weiland langs de Kortendries staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een klein boompje met een stamomtrek van 120 cm en een totale hoogte van 10. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.


ID: 130066 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Latemdreef 16 (Zwalm)
Het erf is minstens voor de helft nog afgesloten met een scheerhaag van meidoorn. De doornige afsluiting was bedoeld om indringing te voorkomen en werd om die reden potdicht gemaakt door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte, circa 135 meter is dit landschapselement een representatief voorbeeld. De scheerhoogte daarentegen wijkt af van de traditionele hoogte van 120 – 150 cm.