Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

646 resultaten


ID: 304850 | Landschappelijk element

Bruine beuken in bosrand

Ottegraeven (Voeren)
De twee bruine beuken bevinden zich aan de rand van een hellingbos bij de vallei van de Voer. De opgaande bomen begeleiden een zicht vanuit het Kasteeldomein van Ottegraeven in oostelijke richting. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de bosrand ingeplant.


ID: 301966 | Landschappelijk element

Bruine beuken bij houten kruis

Peerds (Voeren)
De opgaande bruine beuken staan achter een houten kruis op een verhevenheid tussen drie wegen.


ID: 131774 | Landschappelijk element

Twee knotbeuken met boomkruis

Reesberg (Voeren)
De twee knotbeuken staan op een talud tussen landbouwpercelen. Deze perceelsgrens staat reeds op de Poppkaart gekarteerd en is op de latere topografische kaarten steeds als een beplant talud weergegeven. Eén van de twee bomen heeft een wit houten boomkruis op de stam. Knotbomen van beuk zijn op Vlaams niveau zeldzaam. De bomen werden aangeplant als erosiebestrijding en hadden als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131778 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje bij ontginning Reesberg

Reesberg (Voeren)
Het gemengde hakhoutbosje is aangeplant in een ontginningsput bij Reesberg. Het bosje is gekarteerd op de topokaart van 1873 en blijft ook op de latere topokaarten geregistreerd. De opgaande bomen en het hakhout zijn aangeplant met als functie erosiebestrijding enerzijds, en anderzijds hadden ze als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering. Er komen hakhout en opgaande bomen van gewone es voor, hakhout en opgaande bomen van beuk en opgaande zomereiken. Een soortenrijke struikenlaag is aanwezig.


ID: 131781 | Landschappelijk element

Houtkant bij poel

Reesberg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de oever van een poel. De houtkant staat onafgebroken sinds 1873 gekarteerd op de topografische kaarten. De houtkant werd aangelegd voor het voorkomen van erosie van de oevers. De gemengde houtkant bestaat uit opgaande gewone beuk met omtrek 190 cm (op 150 cm hoogte), opgaande zoete kers met omtrek 200 cm (op 150 cm hoogte), opgaande gewone es, zomereik, hulst en meidoorn.


ID: 131784 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Reesberg (Voeren)
Deze gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. Het is een restant van een groter boscomplex. De huidige houtkant is de noordoostelijke grens van een verdwenen bos. Het bos was reeds aanwezig op de Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaart van 1873 en de latere 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse kaarten is het bos gekarteerd. Het bos verdwijnt van de kaart tussen 1939 en 1947. De gemengde houtkant markeert een oude bosgrens. De soortensamenstelling bestaat onder andere uit opgaande bomen van gewone es en ruwe berk, hakhout van gewone hazelaar, opgaande beuk met een omtrek tot 200 cm (gemeten op 150cm).


ID: 131785 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud bij ontginning

Reesberg (Voeren)
De gemengde houtkant komt voor bij een talud dat aansluit bij een hooghoutbos op een ontginningsplaats in Reesberg. Op de Poppkaart is de huidige perceelsstructuur reeds aanwezig. De noordoostelijke uitloper van het perceel heeft bos als bodemgebruik in de periode 1873- 1904. Later werd steeds een houtkant langs het talud gekarteerd. Meer zuidelijk sluit de houtkant aan bij het beboste perceel van de ontginningsplaats. De oude houtkant bestaat uit beuk met vlechtwerk, een restant uit een kap- of scheerhaag. Deze beukenhaag is nu zijlings geschoren door de koeien. Ook opgaande bomen en hakhout van gewone es zijn aanwezig in de houtkant.


ID: 131820 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als hoekboom

Schilberg (Voeren)
De opgaande beuk staat op de perceelsgrens aangeplant, in de hoek van enkele landbouwpercelen. De beuk staat in de omgeving van de de vakwerkschuur Schilberg.


ID: 132302 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Schophemmerhei (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, opgaande bomen van zoete kers, opgaande zomereik, knotbomen van zomereik met een omtrek van meer dan drie meter, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, opgaande Canadapopulier, sleedoorn, bosrank, rode kornoelje, olm, hakhout van zomerlinde, knotbomen van gewone beuk en haagbeuk. Opvallend is het zeer oude hakhout van veldesdoorn, met een omtrek van meer dan vijf meter.


ID: 132167 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk bij rand Vrouwenbos

Sint-Pieterstraat (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk bevindt zich op de westrand van het Vrouwenbos, bij de grens met een hoogstamboomgaard. De 160m lange kaphaag bestaat behalve uit knotbomen van haagbeuk, met knothoogte 180 cm, uit knotbomen van gewone beuk en zomereik.