Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

98 resultaten


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 303121 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje van de vierkantshoeve Snyers

Paul Snyersstraat 8 (Gingelom)
Beboomd herenboerenparkje in landschappelijke stijl uit de 19de eeuw, met hekwerk en een mooi perspectief naar de kerktoren, bij een monumentale boerderij, uit de tweede helft van de 18de eeuw en later.


ID: 303129 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje

Truilingenstraat 17 (Gingelom)
Mooi gesitueerd, laat 19de-eeuws herenboerenparkje en ommuurde voormalige moestuin, bij de Tienbonder­hoeve.


ID: 130827 | Landschappelijk element

Okkernoot bij Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Ten zuiden van het vakwerkhuis werd een okkernoot op het erf aangebracht.


ID: 133165 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met okkernoten en meidoornhaag

Borrestraat, Vorststraat (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bevindt zich ten noorden van de Liermolen. De okkernoten zijn relicten van een hoogstamboomgaard. De boomgaard met speeltuin is in het oosten en het zuiden afgezoomd door een haag van voornamelijk meidoorn en ook haagbeuk. De boomgaard is toegankelijk vanuit de Liermolen.


ID: 133130 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij Charleroyhoeve

Lierbaan (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bestaat uit verschillende fruitboomsoorten. Het noordelijkste deel van de boomgaard werd in 1994 aangeplant. De takvrije stam bedraagt hier 1,8 meter. Aan de rand van de boomgaard staan gemengde houtkanten, met onder andere zwarte en witte moerbei, en lage knotbomen van schietwilg. Behalve de gelegde meidoornhagen zijn er ook takkenwallen op de perceelsgrenzen aangelegd. De grasland wordt als hooiland beheerd.


ID: 134491 | Landschappelijk element

Siertuin van de hoeve Feremans

Vekestraat 24 (Haacht)
Herenboerenparkje van circa 1 hectare, aangelegd rond 1900 in landschappelijke stijl; enkele interessante bomen en struiken.


ID: 134563 | Landschappelijk element

Ommuurde tuin bij een herenhuis

Heldenplein 2 (Ham)
Ommuurde ruime tuin bij 18de-eeuws herenhuis in het dorpscentrum.


ID: 132058 | Landschappelijk element

Dijkbeplantingen met okkernoot

Parallelweg Durme (Hamme), Palingstraat (Waasmunster)
De dijken binnen het gebied van de Oude Durmearm zijn nog traditioneel beplant met bomenrijen van okkernoot. Naast het begrazen van de dijken werden deze ook nuttig gemaakt door er okkernoten op te planten. De noten werden geoogst en de bomen zelf hadden ook een economisch nut, ze werden voor het waardevolle notenhout gebruikt.


ID: 134630 | Landschappelijk element

Domein Beukenhof

Sint-Lambrechts-Herkstraat 69 (Hasselt)
Gemeentelijke domein met 19de-eeuws park in landschappelijke stijl met resterende interessante bomen en vijver, fragmentarisch bewaarde hoeve en moestuinmuur.