Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

98 resultaten


ID: 30852 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve West-Bellegoed

Kemmelseweg 66 (Ieper)
De historische hoeve West-Bellegoed is in 1921-1923 op de vooroorlogse locatie herbouwd door de Ieperse architect Cyrille Schmidt. De regionalistische baksteenarchitectuur van de wederopbouwhoeve is erg beeldbepalend in het open akkerlandschap. De hoeve met semigesloten, vierkante opstelling is omgeven door een grotendeels bewaarde, ruime omwalling, die minstens teruggaat tot de 18de eeuw. Vanaf de straat trekken de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning met dakvenster en wapenschild, en de chicorei-ast de aandacht.


ID: 134017 | Landschappelijk element

Tuin van het White Chateau

Meenseweg 261 (Ieper)
Recente tuin van 76a ontworpen door André Van Wassenhove rondom een in de jaren 1920 gebouwd landhuis, dat na WOI op de plaats van het voormalig White Chateau werd opgetrokken.


ID: 39810 | Bouwkundig element

Hoeve Noordhof

Ipsvoordestraat 61 (Kapelle-op-den-Bos)
Hoeve met traditioneel boerenhuis uit de 18de eeuw en hoevegebouwen uit de 19de eeuw rondom de twee zijden van de binnenplaats, en met een notelaar bij de ingang.


ID: 300123 | Landschappelijk element

Opgaande notelaar nabij de Oude Hansbrug

Hansbrug 35 (Keerbergen)
Achter in de tuin van een woning, gelegen nabij de Oude Hansbrug, staat een mooi uitgegroeide notelaar. De boom heeft een omtrek van 3 m (op 50 cm hoogte) en behoort daarmee tot de dikste notelaars in Vlaanderen.


ID: 208723 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bakhuis van hoevesite met erfbeplanting

Puydsarmoede 8 (Koekelare)
Ten westen van het erf, bakhuis waarvan het volume reeds aangeduid is op de atlas van circa 1846. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, lager ovenhuisje. In de noordgevel, openingen, mogelijk bedoeld voor duiven. Erfbeplanting met welkomstbomen.


ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 134777 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Groenenberg

Groenenberg 25 (Lennik), Konijnestraat 170-172 (Sint-Pieters-Leeuw)
Kasteel in eclectische stijl met neotraditionele inslag van circa 1890 met kasteelhoeve en boswachterswoning in kasteelpark van 45 hectare met vijver, omstreeks 1900 aangelegd in late landschappelijke stijl, gedeeltelijk naar ontwerp van Emile Galoppin; gedurende 35 jaar onbewoond en verlaten; gerestaureerd in 1981-1990 en voor het publiek opengesteld.


ID: 308083 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte walnoot bij brouwerij Sint-Michiel

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
De grote zwarte notelaar centraal in de tuin van de brouwerswoning van de voormalige brouwerij Sint-Michiel werd in 1999 na een blikseminslag geveld. De boom was een beeldbepalend groene baken in de omgeving van het marktplein.


ID: 301703 | Landschappelijk element

Oude okkernoot

Bloemstraat 3 (Lubbeek)
Een mooi ontwikkelde okkernoot werd volgens overlevering omstreeks het jaar 1900 op het erf geplant. Het erf bevond zich in de rand van de nu nagenoeg volledig bebouwde Krekelendries.


ID: 134652 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loye

Loyestraat 1 (Lummen)
Cultuurhistorisch belangrijk, uitgestrekt kasteeldomein van circa 205 hectare, met interessante tuinaanleg waarbij pro­duc­tie­bossen, vij­vers, wei-, hooi- en bouw­land horen; com­plex en hete­ro­geen water­kas­teel, daterend uit de 15de tot de 19de eeuw, deels historiserend gerestaureerd.